5 знака, че навлизате в депресивен период

1
141
Добави коментар
GrigorNik
GrigorNik

Депресията често е определяна от психолози като „бичът на 21-ви век“, тъй като засяга все повече и повече хора, и за съжаление, все по-често има фатален край. Причините за нейната поява са много и различни, но най-често сред тях попадат стресът и напрегнатото ежедневие, твърде високите очаквания на околните, твърде високите ни цели, преумора и много други.

Ако дори и за момент се усъмните, че вие или ваш близък проявявате симптоми на депресия, задължително вземете мерки. В случай, че вашите собствени усилия не дадат резултат, обърнете се към специалист психолог, който да ви помогне.

Ето няколко признака, че навлизате в депресивен период.

1. Нямате желание за нищо

Любимите ви занимания не ви носят досегашното удовлетворение, липсва ви мотивация да завършите каквото и да било, избягвате срещи с хора, които обичате. Общото настроение е по-скоро мрачно и наистина не ви занимава с нищо друго, освен да лежите. Това, разбира се, може и да е признак на преумора и нужда от почивка, но определено трябва да се обърне внимание на този признак.

2. Нарушения на съня

Ако забелязвате нарушения в съня си напоследък, вероятността за поява на депресия е голяма. Независимо дали заспивате трудно и се будите многократно през нощта, или напротив – спите много повече от обикновено, или постоянно сте сънливи, това един от най-честите симптоми.

3. Нарушения в храненето

По същия начин, както със съня, няма значение дали се храните много по-малко, или често преяждате, на всяко нарушение на храненето трябва да се обърне внимание. Особено, ако то е свързано с рязка промяна в теглото – отслабване или напълняване.

4. Физически симптоми

Тъй като често психическите проблеми водят и до физически такива, обърнете внимание на общото си състояние. Сред физическите признаци на депресия спадат:

Дискомфорт и напрежение
Загуба на сексуално желание
Главоболие
Замайване и/или световъртеж
Затруднено дишане
Учестено сърцебиене
Болки в стомаха, гадене и/или повръщане

Разбира се, тези физически симптоми, както и нарушенията на съня и храненето, могат да са симптоми на различни физически заболявания. Затова, ви съветваме да направите необходимите изследвания, и ако няма заболявания, които да ги причиняват, чак тогава да ги причислите към признаците на депресия.

5. Тъга и тъмни мисли

Нормално е човек да се замисля за различни неща около себе си. А въпросът „Какъв е смисълът на живота?“ вълнува човечеството още от неговата поява. Но ако тези размисли започнат да добиват тъмни нюанси, ако се уловите, че мислите как всичко е загубено и нищо няма смисъл, тогава е време да вземете мерки.

За депресията са характерни мрачни мисли, отричане на всичко хубаво и усещането, че нищо не върви както трябва, постоянен плач. Но тъй като в живота не всичко е само черно и само бяло, сме сигурни, че има поне едно нещо, за което да сте благодарни.

Ако изпитвате някои от тези симптоми, може би е време да признаете, че депресията е взела надмощие над вас. За начало, опитате да излезете сами от депресивния период, но ако усилията ви не дадат резултат, помолете за помощ от добър психолог. Те са специално обучени и знаят точно как да ви помогнат!