9 начина да разсеете ума си и да свършите повече

1
143
Добави коментар
GrigorNik
GrigorNik

Чувствате се притиснати от срокове и задачи? Все не ви остава време за онази конректна задача? Тревожите се, а не можете да се концентрирате и да приключите с всичко, което се очаква от вас? Ако отговорът на всички тези въпроси е „да“, вероятността да страдате от вид тревожно разстройство е огромна.

Генерализираното тревожно разстройство е психологически термин, който отразява състояние на често безпокойство, свързано с ежедневни дейности. То може да доведе до редица физически симптоми като затруднено дишане, сърцебиене, изпотяване, умора в крайниците, безсъние и недоспиване, а резултатът от всичко това е понижена продуктивност и още чувство за вина и притеснение.

Начини да разсеете ума си и да свършите повече – Как да преодолеем чувството на тревожност

В настоящата статия ще ви представим лесни начини за разсейване на ума от тревогите и подсилване на продуктивността.

1. Направете график

Организмът ни е устроен така, че лесно да привиква към графици и срокове. Затова, е необходимо да му създадем навици, и да знае кога се работи и кога се почива. Иначе казано, определете по кое време на деня сте най-продуктивни, и го използвайте по предназначение. Отделете си няколко часа за почивка и се постарайте да не мислите за задачите през това време.

2. Започвайте с най-сложните задачи

Ако вземем за пример един работен ден, знаейки какво точно трябва да свършите, започнете с тези неща, които отнемат най-много време и ресурси. Така, ще се справите с проблема, докато още имате мотивация и сила. В края на работния ден вече сме изморени и рядко можем да дадем 100% от себе си.

3. Награждавайте се за всяка свършена задача

Наградата зависи от вас – дали ще се подарите 5 минути почивка на чист въздух или ще хапнете любимия си десерт, няма значение. Важното е, че ще сте доволни от себе си и по-мотивирани.

4. Не си поставяйте сами крайни срокове

Хората имат навика да си поставят различни крайни срокове. Например, до петък трябва да приключа с този анализ. Кой ви даде този срок? И какво ще се случи, ако не го приключите? Ако вашият работодател не ви поставя кратки крайни срокове, не го правете и вие. Всички искаме да сме по-продуктивни и по-работоспособни, но така само се тревожим още повече.

5. Отделете времето за почивка само за почивка

Приключили сте работния ден, свършили сте домакинската работа, децата са нахранени и приспани и имате няколко часа за себе си. Съсредоточете се в това, което правите. Не мислете за онзи доклад, който не изпратихте, нито за останалата неизмита чиния.

6. Разхождайте се по-често

Разходките сред природата, и като цяло, чистият въздух, помагат за освобождаване на ума и подреждане на мислите ни.

7. Фокусирайте се върху позитивната страна на нещата

Не мислете какво не сте успяли да приключите днес или тази седмица. Сетете се за всички онези неща, с които се справихте. Усмихвате се, нали?

8. Отказвайте!

Но как да откажа на този приятел да свърша тази услуга? Когато усещате, че сте изморени и не можете да поемете повече задачи, отказвайте. Не се натоварвайте повече, отколкото можете да издържите. Приятелите ще ви разберат!

9. Консултирайте се с психолог

Консултация с добър психолог винаги ще ви помогне да решите различни свои проблеми, включително и чувството на генерализирана тревожност, както и липсата на мотивация.

В заключение, трябва да знаете колко е важно да полагаме усилия за психическото си здраве, тъй като то влияе и на физическото такова, както и на качеството ни на живот. Погрижете се за себе си навреме!