УСПЕХ: Частната американска ракета на фирмата Астра за пръв път достигна орбита!

1
143
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : NASASpaceflight/Astra

20 ноември 2021 г. 09:45 ч.

Светослав Александров. Считано от днес, в Щатите има нова изцяло американска ракета с американски двигатели, способна да извозва товари до орбита! Тази сутрин в 08:16 българско време от базата на о-в Кодиак в Аляска излетя космическият носител на компанията Астра със скучноватото име „0007“, който изведе в околоземна орбита макет на спътник на изпитателен полет по поръчка на американските военни. 

„Ние безспорно се пръскаме от радост с „0007“ – щастливото число седем“, съобщи Каролина Гросман, продуктов мениджър на Астра. „Това представлява огромна, огромна стъпка напред към нашата мисия да подобрим живота на Земята от космоса“.

Много космически ентусиасти не осъзнават, че Астра е единствената фирма в САЩ, която почти изцяло копира методологията на СпейсЕкс – итеративен подход с висок толеранс към провал. Всички останали компании са в по-голяма или по-малка степен консервативни и се страхуват от провали – и това често се явява спънка към техния прогрес. През последните 14 месеца фирмата на три пъти се опита да достигне орбита. И трите опита завършиха с различна степен на неуспех (с условното изключение на този от декември 2021 г., при който ракетата за пръв път достигна космоса и компанията го счете за благополучен). И при трите опита Астра стигаше все по-напред и по-напред. Накрая днес, на четвъртия път, фирмата пожъна пълен и безспорен успех. 

Астра има блестящ старт – фирмата вече е сключила множество договори за полети, включително с компанията Планет, който разполага с най-голямата групировка спътници за наблюдение на Земята, както и с НАСА за изстрелването на мисията „Тропикс“, която ще изучава земните урагани.

Съоснователят и изпълнителен директор на компанията Крис Кемп твърди, че ракетите „0008“, „0008“ и „0010“ са в етап на производство и техните стартове ще бъдат осъществени през следващите месеци.

Ракетите на Астра са двустепени. На първата степен са монтирани по пет двигателя „Делфин“ на керосин и кислород с електрически турбопомпи (по подобие на двигателите „Ръдърфорд“ на частната компания Рокет Лаб), а на втората – по един двигател „Етер“ на керосин и кислород. 

Видеозапис от днешния полет – Youtube връзка

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/