Роскосмос е в готовност за изстрелването на новия модул Причал към МКС

1
176
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: ракетата „Союз-2.1б“ с модула „Причал“ е на стартовата площадка. Photo credit : Roscosmos

23 ноември 2021 г. 12:30 ч.

Светослав Александров. В неделя, на 21-ви ноември, космическата ракета „Союз-2.1б“ с товарния кораб „Прогрес М-УМ“ и модула „Причал“ бе изведена на стартовата площадка №31 на космодрума Байконур.

Стига всичко да мине по план, полетът ще бъде осъществен утре, на 24-ти ноември, в 15:06 ч. българско време.

Мисията на „Причал“ представлява следващата важна стъпка към разширяването на руския сегмент на Международната космическа станция. Това е възлов модул – след като бъде прикачен към изстреляния по-рано през лятото модул „Наука“, той ще осигури пет нови порта за скачване на различни космически кораби.

Изборът за създаването на „Причал“ е взет в средата на по-предишното десетилетие, след като Русия изцяло променя плановете си за своя сегмент. През 2011 година модулът официално напуска чертожната дъска и започва неговата конструкция. За разлика от много други руски космически проекти, които се бавят с десетилетия, „Причал“ е построен само за няколко години. И все пак дори той не успява да излети в срок, тъй като стартът на модула, към който трябва да бъде прикачен, а именно „Наука“, бива отлаган многократно.

Сега обаче „Наука“ е в състава на МКС. Следва „Причал“. За да може той да бъде превозен до МКС, руснаците са проектирали специален транспортен кораб „Прогрес М-УМ“, който съществено се отличава от останалите товарни кораби „Прогрес“. Понеже комплексът „Прогрес М-УМ-Причал“ е твърде голям за стандартния обтекател на ракетите „Союз“, ще се използва обтекател от европеизираните ракети „Союз-СТ“, каквито летят от космодрума Куру във Френска Гвиана.

Стига всичко да мине наред по време на изстрелването и сближаването, скачването на „Причал“ с МКС ще е факт на 26-ти ноември в 17:25 ч. българско време. 

За повече информация: Роскосмос

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/