Как да използвате степер ефективно

1
145
Добави коментар
fire19
fire19

Степ машините, или степерите, както потребителите ги наричат са фитнес уреди, които имат за цел да симулират изкачване по стълби. Те позволяват на трениращите да тренират за по-силни крака и да увеличат сърдечно-съдовата издръжливост. Ако си купувате степер за вкъщи, следващите редове са едно мини ръководство относно нещата, които трябва да знаете.

Хората са запознати с движението при ходене нагоре по стълбите, единствената разлика е, че при степера стълбите никога не свършват (или поне докато не спрете тренировката) и трябва да продължите да се изкачвате, за да сте в ритъма с уреда. Има техника за усвояване свързана с тренировката на степера, но повечето хора са способни да започнат почти веднага.

Важните и трудните точки в началото са справянето със скоростта, интензивността и продължителността на степер упражнението. Ако никога не сте работили със степер и по някаква причина той ви е наложителен в даден момент, можете първо да посетите фитнес зала и там да се запознаете с уреда и то под наставленията на инструктор. След това ще ви е много по-лесно вкъщи.

ПРЕДИМСТВА ОТ ИЗПОЛЗВАНЕТО НА СТЕПЕР

Степ машината е чудесна за работа и тонизиране по-специално на долната част на тялото ви, тъй като движението работи върху подколенните сухожилия, глезените и ходилата, квадрицепсите, глутеусите и мускулите на прасеца.

Степ машината е страхотна аеробна активност с ниско въздействие, която ще даде добра сърдечно-съдова тренировка. Този уред се явява подходяща алтернатива на бягането или джогинга, които могат да причинят увреждане на ставите при практикуването им на прекалено твърди настилки.

Вашата стабилност и баланс със сигурност също ще се подобрят в резултат на използването на степер. Можете да зададете интензивността на тренировката, като увеличите съпротивлението на машината, когато искате постепенно да усложните тренировката. Това ще зависи и от модела степер, който може да има повече или по-малко вградени функции.

Ако използвате машината за домашен фитнес, степерът е много по-малък от алтернативните кардио машини като бягащи пътеки или велоергометър. Възможността да го ползвате докато слушате музика също увеличава удоволствието от тренировката.

СТЕПЕР ЦЕНА

Достатъчно е да посетите този линк, за да видите на каква цена можете да си купите модел степер. Можете да прочетете описанието на модела и какви екстри предлага при неговото ползване. Освен споменатата компактност спрямо колелото за фитнес, бягащата пътека и кростренажора, цената на един степер е много по-достъпна за масовия потребител.

Степерите често се поставят в една категория с мини велоергометрите, но разликата е, че вторите се ползват докато сте седнали. Когато усвоите работата със степера, вие ще сте изправени и в много добра кондиция.

СЪВЕТИ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА СТЕПЕР

За да преодолеете първоначалното недоверие към уреда, тъй като краката ви бързо се уморяват или нямата нужния баланс, започнете с по-кратки и не много интензивни тренировки.

Ключът към използването на степ машините се крие в ритъма – Започнете с разумен ритъм и го поддържайте, докато се почувствате комфортно. Ако вървите твърде бързо в началото, ще се борите да поддържате темпото и изобщо няма да можете да завършите тренировката.

Когато се почувствате по-удобно на машината, можете да започнете да включвате някои сесии. Не е нужно просто да работите в стабилно състояние на степера и винаги да следвате една и съща рутина.

Като промените модела на тренировките си на степер, ще ви е по-лесно да се концентрирате, по-малко вероятно ще се отегчите и ще видите повече напредък във вашата фитнес. Дръжте краката си плътно върху машината и застанете с изправен гръбнак, за да поддържате правилната форма, докато сте на степера.

След като се чувствате комфортно с движението на машината, опитайте се да сведете до минимум използването на помощни дръжки. Това ще ангажира мускулите допълнително и ще ги накара да работят по-усилено и в резултат на това ще изгорите повече калории по време на тренировката.