УСПЕХ: Ракета Фалкън 9 изведе в междупланетното пространство астероидната мисия Дарт!

1
149
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка от днешното изстрелване. Photo credit : NASA

24 ноември 2021 г. 11:20 ч.

Светослав Александров. Тази сутрин в 08:20 ч. българско време от космодрума Ванденберг в Калифорния, САЩ, бе изстреляна космическа ракета на СпейсЕкс „Фалкън 9“. Капсулована в обтекателя на ракетата бе автоматичната междупланетна станция на НАСА „Дарт“, която се отправи на първата мисия, предназначена да изпробва технологии за защита на Земята от опасни астероиди. 

Стига всичко да мине по план, догодина на 2-ри октомври роботизираната експедиция ще пристигне в околностите на астероида Дидим. Там „Дарт“ умишлено ще порази неговата малка луна Диморф. Ударът би следвало да е достатъчен, за да доведе до отклонения в орбитата на луната. 

Нито Дидим, нито Диморф представляват заплаха за нашата планета, така че мисията „Дарт“ представлява просто суха тренировка как НАСА би постъпила, ако някой ден човечеството се сблъска с подобен проблем. 

Няколко сухи факта за днешния полет – за разлика от миналия месец, когато НАСА разчиташе на ракетата „Атлас 5“ за изстрелването на астероидната мисия „Луси“ и която притежава руски ракетен двигател на първата степен „РД-180“ плюс американски „RL10“ на втората, за днешния старт агенцията избра възвръщаема ракета на СпейсЕкс „Фалкън 9“. Тя е с изцяло американски технологии – девет двигателя „Мерлин“ на първата степен и един (вакуумно-оптимизиран) „Мерлин“ на втората. Извеждането на „Дарт“ от околоземна орбита и вмъкването на мисията в междупланетна траектория бе осъществено чрез директно запалване на двигателя „Мерлин“ на втората степен след кратък престой в 200×300-километрова опорна орбита. 

За първа степен бе използвана „B1063“, като това бе трети полет за нея. Предишните две мисии на степента бяха тази на спътник „Сентинел 6“ за нуждите на НАСА и ЕКА през ноември 2020 г. и на „Старлинк“ през май 2021 г.

Днес нямаше никакъв проблем по време на изстрелването, като „B1063“ извърши меко кацане върху роботизираната платформа „Разбира се, че все още те обичам“. Това бе 95-тото успешно връщане на първа степен за СпейсЕкс. 

Тазсутрешният полет бе 26-ти за фирмата на Илон Мъск през 2021-ва година, 129-ти за ракета „Фалкън 9“ от началото на нейната експлоатация през 2010-та година и 18-ти за СпейсЕкс от космодрума Ванденберг в Калифорния – западната космическа база на Щатите.

Видеозапис от изстрелването – Youtube връзка

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/