Видове хидроизолация използвана в строителството

1
154
Добави коментар
fire19
fire19

Хидроизолацията е един от задължителните елементи използвани в съвременното строителство, така че да осигури на сградите необходимата защита от вода и влага.

В зависимост от нивото на щети, които водата може да нанесе или предпочитанията на собственика, видовете хидроизолационни системи могат да се монтират на закрито или на открито. 

Хидроизолацията увеличава стойността на къщата ви, което е най-голямото предимство. Тази система предотвратява проникването на нежелана влага във вашите стени, като по този начин не позволява мухълът да расте. Като цяло качествената хидроизолация може да предотврати множество вредни влияние върху самата структура, но и върху живеещите или работещите в нея. Ето най-често използваните видове хидроизолация в строителството.

Рулонни мембрани – това са продукти, които пристигат на място под формата на руло. След това те се разгъват и полагат върху твърда повърхност. Най-често срещаният тип мембрана на листова основа е битумната хидроизолационна мембрана, но има и TPO, PVC мембрани. Всеки вид мембранна хидроизолация има своята специфика на полагане, но и предназначение добре описано от производителя. 

Продукти за хидроизолация на циментова или битумна основа – приложени вътрешно, външно или като сандвич в структурата, всички могат да се използват за нови строителни конструкции.

Този метод често се използва във вътрешните влажни зони като тоалетни и бани. Този метод, тъй като се използва във вътрешни зони и продуктите не са изложени на слънчева светлина и атмосферни влияния, циментовата хидроизолация не преминава през процес на скъсяване и разширяване.

Течна хидроизолация – течните мембрани създават тънко покритие, което обикновено се състои от грунд и два покривни слоя, които се нанасят чрез спрей, валяк или четка. Те обикновено се считат за по-добри от листовите мембрани, тъй като нямат фуги. Въпреки това трябва да се внимава при прилагането, за да се осигури точно точната дебелина. Мембраната може да се скъса или счупи, ако е твърде тънка. Адхезията на мембраната към бетона трябва да е много добра.

Продукти на базата силиконови полимери – те могат да предложат по-голяма гъвкавост; нанасянето може да става чрез напръскване или с четка върху повърхността. Течността се втвърдява във въздуха, за да образува безшевна мембрана без пукнатини. Дебелината може да се контролира чрез нанасяне на повече течен химикал на единица площ.