Екипът на марсохода Кюриосити публикува вълнуващо изображение от планините на Червената планета!

1
144
Добави коментар
redbul80
redbul80

Цветното изображение, публикувано от екипа на „Кюриосити“. Натиснете тук, за да го разгледате в пълен размер. Photo credit : NASA/JPL-Caltech

25 ноември 2021 г. 18:30 ч.

Светослав Александров. Екипът на марсохода „Кюриосити“ публикува изображение, което представлява художествена интерпретация на вълнуващите марсиански гледки, снимани от камерите на роботизираната мисия. 

„Кюриосити“ понастоящем изследва високите части на планината Шарп. Учените толкова са били развълнувани от красотата на пейзажа, че са режили да комбинират черно-бели снимки, снимани през различни части на денонощието, добавяйки цветове към тях. Резулатът е забележителното изображение, показано по-горе.

Марсоходът притежава мощни цветни камери, които позволяват фотографирането на 360-градусови панорамни изображения, показващи Червената планета по същия начин, както би го възприело човешкото око. Но докато се придвижва по повърхността, „Кюриосити“ разчита на навигационни камери, които са черно-бели. Техните снимки се изпращат към Земята в компресиран вид и не са толкова качествени, но все пак са полезни, ако се наложи екипът да отреагира бързо. Когато изследователите са забелязали заснетите на 16-ти ноември снимки, те са били дотолкова впечатлени от гледките, независимо от ниското им качество, че не се сдържали и изпратили команда за повторното заснемане на същия пейзаж с навигационните камери – този път изстисквайки максимума на възможностите им.

След като комбинирали получените снимки, учените добавили цветове според техния вкус към полученото изображение. Вие ще забележите сини, оранжеви и зелени оттенъци на него, но те не са това, което би видял един астронавт на Марс със собствените си очи. Вместо това цветовете представят пейзажа съобразно слънчевото осветяване през различните часове на деня. 

Източник: НАСА

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/