Тенденции в строително-ремонтните дейности

1
166
Добави коментар
fire19
fire19

Всеки е чул или чува все още за популярната тема, касаеща строителството или по-конкретно  балонът в строителната индустрия. Чакаме го да се спука вече сигурно над 5 години и все съветват роднини и финансисти да не се купува сега жилище, защото се очаква пукане на балона. А, до такова действие в крайна сметка не се стига. Дали ще се стигне – това не е фокус на днешната статия.

При всеки случай пандемията оказва все още и ще оказва за напред влияние върху цените, което ясно значи едно – силно проявена инфлация. Строителната индустрия отдавна започна да покачва цените, което води до увеличаване на разходите за строително-ремонтни дейности. Материалите в сектора значително увеличават стойността си, а това налага и крайната цена, включваща и труда и работата, да се промени в по-висока насока. Трябва ли обаче да се плашим?

Ако това го мислите ежедневно – няма особено голям смисъл, защото финансовата вълна вече се развива и по-удачно би било да се адаптираме към процеса, който се развива и да се подготвим за удара, който ни предстои. Тенденциите в строително-ремонтните дейности са очеизбождащи, защото определено хората трябва да преценят сумата, която могат да отделят за дадената инвестиция.

Още по-високи цени!

Ще има ли още по-високи цени в строителните дейности? Колко ще стане ремонтът на баня? Колко ще се вдигне надникът? Все въпроси, на които конкретен отговор не бихме могли да дадем. Обезателно това повишаване на цените не е дори началото. Какво обаче можете да направите, за да се справите по-лесно с тази инфлация, а пък у вас сте пред ремонт?

На първо място, анализирайте и селектирайте. Колкото и икономически да звучи – просто отделете време да сравните цените в няколко строителни магазини, изяснете с майстор плана и начина на работа и просто с крайната концепция попитайте в някои строителен магазин дали за дадените материали може да дадат отстъпка.

На второ място, подберете 2 магазина за строителни материали и се консултирайте отново с майсторите или проджект мениджъра от строителната фирма, с която ще работите заедно. Помислете внимателно и рационално и все пак – крайното решение остава изцяло на вас.

Срив в цените за строителни-ремонтни дейности Е, все пак има специалисти и икономисти, които смятат, че все пак балонът ще се спука, но не могат да прогнозират кога точно. Не можем да кажем, че това е опозицията в дадения казус, но безспорен е фактът, че пандемията оказа и оказва влияние на ценообразуването и разходите. А колкото по-големите стават разходите за бизнеса, толкова повече се увеличава цената за крайния потребител. Законите на икономиката и свободния пазар винаги са интересни за анализ, но тук не е времето и мястото.

Наистина след всяка голяма финансова криза има т.нар. “Срив” в цените, който се изразява в резкия спад на крайната цена, на цената за доставената суровина, на самите материали и тн. Една правилна калкулация на риска ще ви бъде достатъчна, за да прецените дали е разумно да инвестираме в голям проект. Разбира се, ако имате средставата и свободата – строително-ремонтните дейности и техните цени не трябва да ви притесняват. В крайна сметка, най-важно е да приоритизирате задачите, които са насочени към вас.