Научноизследователска дейност

1
183
Добави коментар
hristo.dinh
hristo.dinh

Термофилните млечнокисели бактерии от група I и II са основно изолирани от различни природни източници, най-вече лечебни растения от високопланински екологично чисти региони на България – планините Рила, Родопи, Стара планина. Част от културите са изолирани и селектирани от домашен тип кисело мляко – района на Седемте Рилски езера, Скакавица, Трън, Павелско и др. Като дългосрочна цел на компанията е изолирането на голям брой щамове Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus и Streptococcus thermophilus, което да позволи запазването на разнообразния генетичен фонд на тези два вида дошли от природното богатство на България. Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus и Streptococcus thermophilus са в основата на голямото разнообразие от вкусови и органолептични свойства на „Българското кисело мляко”.

Мезофилните лактококи и лактобацили от група III включват изолати от сурово мляко и млечни продукти, произведени при домашни условия от непастьоризирано мляко, млечнокисела суроватка и пр. Културите от тази група са в основата на стартерните култури, предназначени за различни видове сирена, подбрани въз основа на степента на киселинообразуване в процеса на ферментация, тяхната ароматообразуваща, протеолитична и липолитична активност и пр. по време на зреене и съхранение.

Подбрани щамове млечнокисели бактерии от трите групи са в основата на създаването на разнообразни по състав и предназначение пробиотични продукти. Една част от тези щамовете са с човешки произход, като основни източници за изолиране са използвани фекални проби от здрави кърмачета. Към групата на пробиотиците се включват и бифидобактериите. Лактина ООД разполага с добре охарактеризирани щамове от видовете Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium longum, Bifidobacterium infantis и Bifidobacterium lactis, които са доказали своята ефективност, влизайки в състава на различни бифидопродукти.

Всички щамове млечнокисели бактерии и бифидобактерии използвани като стартерни и/или пробиотични култури са депозирани в Националната Банка за Промишлени Микроорганизми и Клетъчни Култури, София, България. Една голяма част от щамовете се намират под патентна защита.

Основни критерии за подбор на стартерни култури:
• скорост на киселинообразуване при 32 – 43°С;
• посткиселинообразуване при 5 – 10°С;
• протеолитична активност;
• липолитична активност;
• продукция на ароматни компоненти;
• органолептични, структурни свойства;
• осмотичен толеранс.

За оценка на тези показатели се използват набор от физикохимични, спектрофотометрични и сензорни анализи.

Основни критерии за подбор на пробиотични култури:
• чувствителност спрямо антибиотици;
• преживяемост в симулиран стомашен и чревен сок;
• антимикробна и коагрегационна активност с патогенни тест микроорганизми;
• адхезионна способност и биофилм формиране;
• имуномодулираща активност.

За оценка на тези показатели се използват набор от in vitro (лабораторни) анализи, съгласно общоприетите критерии на EFSA ,оценяващи безопасността и функционалността на пробиотичните култури.

Понастоящем продълава и провеждането на клинични изпитания за научно доказване на ползите и здравните ефекти на щамовете участващи в пробиотичните продукти на Лактина ООД. Тези проучвания се извършват със съдействието на Института по Гастроентерология на Медицинския университет – София; Медицински Университет – Плевен, Тракийски Университет – Стара Загора, Институт по Органична Химия – Българска Академия на Науките.

За всички култури, независимо от насоката на приложение, се оценява производствения им потенциал и стабилност по време на лиофилизация и съхранение. Производството на всяка култура изисква индивидуален подход, в това число оптимизиране състава на хранителната среда и условията на ферментация, използваните криопротектори и условията на лиофилизация.

Всичко това стои в основата на производство на активни и ефективни култури, чиято основна цел е насочена към задоволяване високите изискванията на нашите клиенти.