Роскосмос отвлича вниманието от антиспътниковото изпитание, като вдига шум за случайно прелитащите край МКС американски отломки

1
191
Добави коментар
redbul80
redbul80

1 декември 2021 г. 20:00 ч. През последните няколко дни Роскосмос упорито се мъчи да измести общественото внимание от бруталното антиспътниково изпитание в околоземна орбита, което военните на Русия проведоха през ноември и благодарение на което замърсиха околоземната орбита с повече от 1 500 проследяеми отломки. Тактиката на руснаците е класически „уотабаутизъм“ – нарочно вдигат шум за прелитащите край МКС американски фрагменти от космически апарати (дори и да не застрашават пряко комплекса).

Обърнете, например, внимание на публикувания по-рано днес статус в Туитър. Руската космическа агенция твърди, че скоро фрагмент на степен от американска ракета „Пегас“ ще премине на около 5.4 километра от станцията.

„За да бъда малко по-ясен относно това нещо, разстояние от 5.4 километра не е факт, който би притеснил специалистите по избягване на космически сблъсъци“, казва авторитетният журналист Ерик Бъргър от Арс Текника. „Това е просто отвличане на вниманието от страна на руснаците след като поразиха собствения си спътник през изминалия месец и създадоха голяма бъркотия от космически боклуци в ниска околоземна орбита“.

Конкретизирам, че за разлика от въпросната отломка на „Пегас“, която няма как да застраши живота и здравето на астронавтите, МКС периодично прелита през облака от отломки на Русия. След провеждането на антиспътниковото изпитание станцията на два пъти трябваше да проведе маневри за отклоняване.