Нищо в Живота не е Случайно

3
308
Добави коментар
ezoterikabg.net
ezoterikabg.net

Фатално съвпадение“, „късметлия“, „нещастник“ и подобни реплики често могат да се чуят, когато се случи нещо неочаквано. В същото време не е толкова важно дали изненадата е приятна или неприятна – често се възприема като нещо случайно. Когато човек спечели милион от лотарията, повечето хора ще кажат, че са късметлии. Но дали наистина е така?

Всичко ли се случва случайно и не е обусловено от нищо? Възприемането на протичащите събития като случайни е доста повърхностно възприемане на реалността. Например, дори за да спечелите поне милион, трябва да купите лотариен билет. Иначе може да бъде като в онзи популярен виц, където човек цял живот се моли на Бога, искайки печалба от лотария, а накрая се оказва, че дори не си е купил билет. Така всичко, което се случва, има причина – друг е въпросът, че може да не го видим и тогава да казваме: „късмет/нещастник“, „злополука“ и т.н.

Злополука или последствия от кармата? Нека започнем с едно просто: няма инциденти. Всичко в живота не се случва случайно. Има закон за запазване на енергията, според който нищо не може да се появи просто от нищото или да изчезне в нищото. И ако човек спечели от лотарията, това се случва не само защото си е купи билет и тогава е имал„късмет“.

Всичко, което се случва в нашия свят, се дължи на движението и преобразуването на енергията. И голямата парична печалба в случая е преобразуването на човешката енергия. И той има тази енергия само защото в миналото си е създал причина за това. Но най-интересното се случва по-нататък. Статистиката на повечето хазартни заведения е разочароваща: повечето играчи, които напуснаха с голяма печалба, след това много бързо умират също толкова „успешно“. Причината е проста – те са превърнали голямо количество енергия в пари и тази енергия просто не им е достатъчна за живот, здраве и т.н.

Вероятно за това е измислен терминът „късмет“, за да не се потапя в разглеждане на фини въпроси. Ако човек има „късмет“, тогава той е положил усилия за това.

Например Шри Свами Шивананда пише за чудесата на въздържанието: „Който не позволи дори капка сперма да изтече за период от 12 години, ще влезе в Самадхи без никакво усилие“. Много интересна формулировка „без никакво усилие“. Ако пренебрегнем първата част на цитата, тогава можем да кажем, че човекът е имал „късмет“ – той е влязъл в Самадхи без усилие. Трябва да се отбележи, че Самадхи е най-висшата стъпка в йога, съвършенството на медитацията, когато индивидуалното съзнание се слива с космическото.

И разбира се твърдението, че човек е влязъл в такова състояние „без никакви усилия“ е много вдъхновяващо… ако не вземете предвид първата част на фразата, която казва, че е практикувал въздържание в продължение на 12 години. А това, особено в съвременния свят, не е толкова лесно. Със същия успех може да се каже например за спортист, който е тренирал 12 години и след това е станал шампион „без никакви усилия“. И така във всичко – получаваме само последствията от това, върху което сме вложили усилията си, за какво сме отделили времето си и къде сме насочили вниманието си.

Така инциденти и късмет просто не се случват. Всичко има причина. Да, тази причина може да е далеч в миналото, не винаги можем да проследим причинно-следствената връзка, но трябва да разберем, че ако нещо ни се е случило, ние сме създали причина за това.

Ако тази причина е била добро дело, ние получаваме добро, ако причината е била недостойна постъпка, последствията ще бъдат подходящи.

Шансът е псевдоним на Бог .

Има един добър афоризъм, който отразява цялата същност на такова понятие като случайност: „Шансът е псевдоним за Бог, когато той не иска да подпише собственото си име“. Александър Пушкин написа добре за това: „Човешкият ум, в народния израз, не е пророк, а гадател, той вижда общия ход на нещата и може да изведе от него дълбоки предположения, често оправдани от времето, но за него е невъзможно да предвиди случай – мощен, мигновен инструмент на провидението…“

В произведенията на Александър Сергеевич всъщност е уловена дълбока мъдрост. Често това, което възприемаме като инцидент, всъщност може да бъде някакъв знак или тласък за развитие. Опитайте се точно сега да си спомните някаква ситуация, за предпочитане травматична, която в миналото е причинявала някакъв дискомфорт. Сега помислете до какво ви е довело. И в повечето случаи се оказва, че от гледна точка на минало време тази ситуация се оказва благодатна. Човешкият живот може да се сравни с шофирането по магистрала. Ако завиете в горска плантация, ще бъде трудно да шофирате, но ако се върнете в правилната посока и завиете на магистралата, отново става удобно и удобно да шофирате.

Тази метафора казва, че ако човек е на прав път, значи няма нужда от тежки житейски уроци. Тук е важно да се отбележи, че няма „правилен път“ за всеки – всеки има свой правилен път.Например болест. Можем да кажем, че това също е инцидент. Всъщност най-често хората мислят така. Прави впечатление, че според една от версиите нашите предци са дешифрирали думата „болест“ като БОЛКАТА е Знание.

Знаейки за какво? Фактът, че човек се движи в грешна посока, някак си живее неправилно, нарушава някои принципи на Вселената.

И нашите предци са възприемали болестта не като проблем, който спешно трябва да бъде смачкан с хапчета, а като урок, като индикация свише за някакъв проблем в мирогледа, съзнанието, поведението и т.н.

Съдбата: набор от инциденти или умишлен избор? Смята се, че човек получава съдбата по същия начин, по който играчът получава карти. В това няма логика и смисъл. Просто някой според съдбата е уж богат, красив, здрав и успешен, а за друг – всичко е точно обратното. И тук е невъзможно да не засегнем въпроса за прераждането.

От гледна точка на един живот наистина е трудно да се обясни защо единият има всичко от раждането си, а другият няма нищо. Иначе, като съвпадение, това не може да се обясни. Но ако погледнете от гледна точка на минали животи, всичко става ясно. В будизма има такива истории-притчи като „джатаки“ – това са кратки истории от Буда за миналите му животи и миналите животи на неговите ученици. И там ясно може да се проследи, че няма инциденти, семената на причините, посяти дори преди много прераждания, пораждат последствия дори след стотици години.

Пример е филмът. Представете си, че влизате в киносалон, където филмът вече е пуснат, и виждате откъс от него. Колко можете да разберете от сюжета на филма, ако гледате петминутния откъс? Малко вероятно. И в този случай наистина може да се каже, че всичко, което се случва с героите, е абсурдна случайност.

Но ако гледате целия филм, тогава често става ясно защо всичко се случва така, както се случва. Тук, разбира се, става дума за някакви филми с адекватно послание, а не само за екшъни, където всеки убива всеки без никакъв смисъл. Никога не се случва в живота.

Много по-сложно е. Важно е да разберете, че живеем в математически справедлив свят, където всичко, което се случва, винаги има причина и тази причина винаги е логична и разбираема, ако, разбира се, я откриете. Проблемът е, че съвременните масмедийни (дис)информация формират в нас така нареченото „клипово мислене”, тоест невъзможността да се разгледа ситуацията в три измерения, проследяване на определени процеси за дълги периоди от време.

Свикнали сме да оценяваме ситуацията от позицията на тук и сега. Сега не говорим за популярната препоръка „да бъдеш тук и сега“ – там става дума малко за нещо друго. Става дума за анализиране на ситуацията, основано на търсене на причините за случващото се и пълно разбиране на последствията от техните действия.

Ако се научим да гледаме на ситуацията по този начин, тогава няма да се налага да говорим за никакви инциденти. Инцидентът е повод за размисъл Така че нищо не се случва от само себе си, без причина. Ако човек се сблъска с нещо, което не може да се обясни по друг начин освен случайно, това е повод да се замисли. Животът ни изпраща знаци, че: Покажете ни грешното ни поведение Те ни отварят нови възможности. Те ви позволяват да преосмислите своя живот, мироглед, поведение и т.н. И нашата задача не е да окачваме етикети на „случай“ или „късмет/лош късмет“ – това просто не е конструктивно. Дори само защото в този случай сме лишени от възможността да управляваме живота си. Защото ако нещо може да се случи „случайно“ независимо от нас и най-важното, без никакъв смисъл, тогава ние сме просто играчки в ръцете на съдбата, просто чипове, които вълните на океана носят на някой, който знае къде.

И такава позиция просто ни лишава от хармония в живота ни. Нашата задача е да видим тези знаци, които животът ни дава под формата на така наречените „аварии“ и да се научим да разбираме този език, на който Вселената ни говори. И тя иска само най-доброто за нас. Както пише цар Соломон: „Той направи всичко красиво в Своето време и вложи мир в сърцата им, но човекът не може да разбере делата, които Бог върши от началото до края“.

Добре е казано, с изключение на едно нещо: задачата на човек е именно да разбере най-висшето намерение на всичко, което се случва в живота му и да се научи да вижда знаци, улики, възможности и прочие в шансовете.

Писанията често описват ситуации, когато определени висши сили общуват с пророци, мъдреци, просветени и т.н.

Какво е Кармична Връзка?

И въпреки факта, че в книгите всичко често се описва буквално, те казват: „Бог каза: отидете там и направете това“, най-вероятно това е написано за опростено разбиране и самият смисъл се губи. Висшите сили общуват с нас чрез знаци, които често възприемаме като съвпадения. Възможно е Мойсей да не е чул от „горящия храст“ директни инструкции какво да прави и как да го прави. Най-вероятно този горящ храст просто го подтикна към необходимите разсъждения и самият той стигна до правилните заключения. И от тази гледна точка всеки от нас е пророк, с когото висшите сили общуват по метода на такива, уж, „аварии“, които не са никак случайни. И това е истинска аналитична медитация – да видите знаци и улики при злополуки. Това не е просто мъртва философия, това е реална практика, която е достъпна за всеки. И можете да започнете да го практикувате още сега. Точно сега се опитайте да си спомните това, което ви се стори инцидент и си задайте въпроса: „На какво ме учи това?“ И това ще бъде конструктивно.

Жречески Молитви за Създаване на Друга Реалност

Какво се случва при Смъртта Според Тибетските Учения

Какво се случва с човешкото съзнание по време на Клинична Смърт?

Как Сатанистите използват Изкуството за влияние върху масите

Златисти или Сребристи Дизайнерски Рокли

10 Стайлинг Правила ,които всяка елегантна жена трябва да знае

Психология на Цветовете в Облеклото

Вашият Могъщ Помощник- Мистичният Оникс

10 неща,които елегантните жени никога не носят

Вашият перфектен подарък според зодията