Китайският луноход Юту 2 се натъкна на мистериозен кубичен обект на обратната страна на Луната

1
118
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка на обекта „мистериозна къща“, заснета от лунохода „Юту 2“. Photo credit : CNSA

4 декември 2021 г. 09:30 ч.

Светослав Александров. Китайският луноход „Юту 2“, който работи на обратната страна на Луната от 2019 г. до ден днешен, развълнува изследователите със снимка на мистериозен обект с кубична форма, намиращ се далече от него. 

Новината бе съобщена от авторитетния журналист Ендрю Джоунс, който се е специализирал в това да отразява новини специално от космическата програма на Китай за сайтовете SpaceNews и Space.com. 

Според Джоунс изследователите са нарекли обекта „мистериозна къща“.

За съжаление той се намира на голямо разстояние от лунохода – приблизително на около 80 км от него. През следващите 2-3 лунни дни (напомням на читателите, че едно лунно денонощие се равнява на 27.32 земни) „Юту 2“ ще се насочи към обекта, за да го изучава по-подробно.

Макар че находката е любопитна, надали „мистериозната къща“ представлява монолит или обект, оставен от извънземните. Вероятно става въпрос за гигантска скала, изхвърлена вследствие на сблъсъците между Луната и малките небесни тела. Изучаването на подобни скали е важно, защото хвърля светлина върху еволюцията на Слънчевата система.

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/