Тори Бруно няма да получи двигателите си от Блу Ориджин за Коледа

1
138
Добави коментар
redbul80
redbul80

4 декември 2021 г. 10:00 ч. Американската компания Юнайтед Лонч Алайънс, която е оператор на старите ракети „Делта 4“ и „Атлас 5“ и която разработва нови ракети „Вулкан“, няма да получи дългоочакваните двигатели „BE-4“ за Коледа. Президентът на фирмата Тори Бруно в интервю за CNBC потвърди, че компанията-производител Блу Ориджин за пореден път е отложила тяхната доставка.

„Очаквах да получа тези двигатели за Коледа. Имах големи чорапи вкъщи за тях“, се пошегува Бруно в своето интервю. „Бих казал, че им отнема малко повече, за да направят моите производствени двигатели. Те са във фабриката, строят се от Блу Ориджин“.

Все пак Бруно е оптимист. „Пандемията от ковид им повлия на тях и на тяхната верига от доставчици, просто им отнема малко повече време, но те се справят много, много добре. Няма проблеми с тях и фактически ние провеждаме финалните изпитания, това, което наричаме сертификационни изпитания. И това протича много, много добре“.

Напомням на читателите, че ракетата „Вулкан“ с американски двигатели „BE-4“ трябва да замени ракетата „Атлас 5“ с руски двигатели „РД-180“. Забавянията в доставката на „BE-4“ са особено притеснителни, тъй като Юнайтед Лонч Алайънс е основната фирма, която изстрелва военни спътници, а Конгресът е забранил със закон изпращането в космоса на такива с руски двигатели след 2022 година. Това означава, че ЮЛА трябва да приведе в готовност „Вулкан“ до началото на 2023-та година. 

Или с други думи, не просто двигателите „BE-4“ трябва да са задължително готови в началото на 2022-ра, но „Вулкан“ трябва да лети успешно два пъти преди края на годината, за да може ракетата да бъде сертифицирана за военни мисии. 

Може би Тори Бруно трябва да обмисли офертата на Илон Мъск, който му обеща двигатели „Раптор“ 🙂 

Източник: CNBC

Снимка от огнево изпитание на „BE-4“, проведено през октомври. Photo credit : Blue Origin