УСПЕХ: Американска ракета Атлас 5 изпрати в космоса два експериментални спътника!

1
187
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка от днешното изстрелване. Photo credit : ULA

7 декември 2021 г. 22:30 ч.

Светослав Александров. Днес в 12:19 ч. българско време от космическия център Кейп Канаверал излетя космическата ракета на Юнайтед Лонч Алайънс „Атлас 5“ в своята най-тежкотоварна конфигурация – с общо шест двигателя на първата степен, един построен от руското предприятие НПО „Енергомаш“ течногоривен „РД-180“ и пет твърдогоривни „GEM-63“, построени от американското предприятие Нортроп Груман. 

Напомням на читателите, че ракетите „Атлас 5“ ще бъдат използвани още само няколко години, тъй като ЮЛА разработва нови ракети „Вулкан“, които ще използват нов тип ракетни двигатели. Доскоро „Атлас“-ите летяха с твърдогоривни двигатели на Аероджет „AJ-60А“ и руски двигатели на керосин и кислород „РД-180“. Но през това лято компанията оповести, че покупката на двигатели от Русия е вече прекратена, което практически обрича ракетите на пенсиониране – за финалните полети ще се използва остатъчният пул от „РД-180“. Модерните носители „Вулкан“ ще използват двигатели на метан и кислород „BE-4“ на Блу Ориджин, които, след дълга и криволичеща разработка, би следвало да бъдат готови в началото на 2022-ра година. Твърдогоривните спомагателни двигатели „AJ-60A“ също ще бъдат заменени – с новите „GEM-63“. Те вече бяха изпитани на „Атлас 5“ за пръв път през ноември 2020 година. Днес двигателите отново бяха използвани. Такива полети като днешният представляват преходен период, през който част от новите технологии (напр. двигателите „GEM-63“) биват тествани на „Атлас“, преди да бъдат внедрени на „Вулкан“. 

В хода на днешното изстрелване ракетата „Атлас 5“ изведе в космоса мисията „STP-3“ на американските ВВС, която включва два експериментални спътника – основен и вторичен. Основният е „STPSat-6“, конструиран от предприятието Нортроп Груман. Спътникът представлява платформа, която помещава девет научни опита. Някои от тях са поръчани от НАСА и ННСА (администрацията за ядрена сигурност).

Вторичният спътник е известен като „LDPE-1“, който също е построен от Нортроп Груман и отново представлява платформа за полезни товари. За разлика от „STPSat-6“, където имаме известна информация поне за част от опитите на борда му, при „LDPE-1“ такава липсва – товарите са засекретени, което предполага, че са с военно приложение.

Сателитите бяха позиционирани в геосинхронна орбита на височина около 35 405 километра над екватора. Това беше постигнато посредством три запалвания на рестартируемата втора степен на „Атлас 5“ – „Центавър“, притежаваща единичен американски ракетен двигател „RL-10“. Изстрелването отне общо 7 часа и 10 минути – най-продължителното и най-сложното за ракета „Атлас 5“. Това бе истински рекорд за Юнайтед Лонч Алайънс!

Днешният полет бе 90-тият на ракета „Атлас 5“ след въвеждането на носителя в експлоатация през 2002 г. 

Конкретно за 2021 година, това бе общо петото изстрелване на фирмата Юнайтед Лонч Алайънс. 

Видеозапис от днешното изстрелване – Youtube връзка

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/