УРОЦИ ПО КИТАРА В ПЛОВДИВ С НАЙ-ДОБРИТЕ ЦЕНИ

1
206
Добави коментар
waterpollution
waterpollution

Какво ви очаква в първите уроци по китара

Преди да вземете окончателно решение, ние ви препоръчваме да направите пробен урок-среща с наш преподавател по китара. В този урок вие или вашето дете, ще имате възможност да се запознаете с преподавателя. Освен това ще можете да зададете въпроси които ви вълнуват и да получите отговори от първа ръка. Учителят ще анализира вашите музикални и анатомични дадености без да ви натоварва. Ще ви изясни целите и задачите на обучението по китара. В пробният урок учителят ще ви запознае с общата постановка. Положението на ръцете и тялото спрямо инструмента, ще ви покаже някои от основните принципи на звукоизвличането. Ще научите каква е ролята на дясната и лявата ръка в този процес, ще се запознаете с основни понятия в нотното писмо и как да откривате нотите на самата китара. Преподавателят ще ви обясни как по принцип протичат уроците. Ако вие или вашето дете не сте начинаещи, учителят би ви помолил да изсвирите нещо което знаете или би ви предложи да изсвирите даден нотен текст. По този начин той ще определи вашето ниво и съответно ще назначи съответната програма по която ще продължи вашето обучение.

Уроци по китара

За 3 месеца вие ще научите 12 уроци по китара. За 12 урока в нашето училище ще научите 3-5 произведения, които ще положат началото на вашият репертоар. Ще можете да четете нотни записи в първа позиция. Разпределяйки допълнителни 20-30 минути на ден за упражнения. В допълнение към часовете с учител, ще ви гарантира траен успех в усвояването на дисциплината. След 3 месеца ще можете самостоятелно да свирите добре познати мелодии. За уроците по китара ние предоставяме безплатно инструменти, но е задължително да имате свой инструмент за самостоятелна работа в къщи. Освен това можете да задълбочите знанията си, като се запишат на уроци по солфеж и история на музиката. Това ще ви помогне да разберете по-добре дисциплината и да действате осъзнато. Уроците по китара са подходящи както за деца, които открито проявяват музикален талант. Така и за възрастни, които искат да намерят своето ново хоби или да започнат кариера като музиканти. Приемаме ученици от всички възрасти и сме отворени за експериментиране. Нашите преподаватели са готови да подкрепят, да обяснят тънкостите на материята. Те ще научат да свирят на китара дори тези, които са нямат музикален слух и никога не са държали китара в ръцете си.

Уроци по китара в град Пловдив

След пробният урок бихте могли на място да обсъдите с преподавателя кой от нашите пакети уроци би бил най-подходящ за вас. Нашата школа по китара обръща специално внимание на набирането на преподаватели. Затова можете да сте сигурни, че детето ви или вие лично, ще попаднете в позитивна среда с приятелско отношение. Нашите учители са търпеливи, тактични и деликатни както в общуването, така и по време на преподаване. Ако имате собствена китара е добре да я донесете, ако не, не се притеснявайте, ние предоставяме инструмент за пробният урок. Не бързайте да купувате китара преди да сте се срещнали с преподавателя, за да може той да ви насочи каква марка и размер китара ще е най подходяща за вас или вашето дете. При изучаването на китара системата, по която упражнявате, играе важна роля. Не се плашете от тази дума. „Системата“ не е верига от уравнения, които се използват за интерпретиране на звуковите вибрации. Това е просто малко или много строга периодичност на действия, извършвани за определена цел.

Съвети по китара

Например, ако всеки ден отделяте поне 20-30 минути за да свирите на китарата, това вече е система. Ако се упражнявате в къщи по този начин ще получите трайни и добри резултати.  Неправилно е да се упражнявате за уроци по китара веднъж седмично 3 часа. Ето защо, преди да започнете да свирите на китара, решете за какво ви е необходима. Мотивацията е страхотно нещо, тя прави чудеса. Но ще бъде безрезултатно ако тя не се съчетае със системни и целенасочени занимания с инструмента. Опитните китаристи професионалисти, които са достигнали световно ниво, винаги са готови да споделят своето вторитетно мнение. Има също така професионалисти които са започнали като любители, следвали са грешен път. Запълвали са  много неравности и въз основа на този опит препоръчват на начинаещите да не повтарят техните грешки. Педагозите, в това число и музикалните педагози, без изключение, смятат. Че начинаещите трябва да преминават постепенно  от простото към по-сложното, без да бързат, изучавайки всички детайли. Необходимо е да се ​​усъвършенства не само самата техника, но и приложението и в музикални произведения, етюди и пиеси.

Професионален съвет за уроци

Нещата се случват бавно, грешно е да се смята че за няколко седмици или месеци могат да се постигнат главозамайващи резултати. Не се подвеждайте по евтини реклами от сорта че някой ще ви научи да свирите на китара за два три месеца. И след това вие ще можете да свирите в оркестър, да пишете своя музика и тем подобни. Самите тези които рекламират такива неща не вярват в тях дори и за миг. Реалността е съвсем друга, формалното обучение на един музикант, грубо казано протича по следният начин: детска музикална школа. Музикално училище, консерватория и така нататък а това са много години. Освен навиците за системни занимания, дисциплина, самоконтрол и постоянство у начинаещият трябва да се развиват и други качества. Такива  като уважение към материята, рабиране на нейната сериозност,  респект към преподавателите и старите майстори на китарата. Това помага за създаването на една психологически здрава и благоприятна атмосфера в която начинаещият китарист може пълноценно да разкрие своя потенциал и да се развива успешно.

Основни техники

При свиренето на класическа китара, дясната ръка е тази която основно произвежда тона, използват се: палец, показалец, среден и безимен пръст. Условно съществуват две основни техники на звукоизвличане с дясна ръка: „apoyando” -свирене с опора. След извличането на тона пръстът по инерция се опира на съседната струна, и „tirando“. Свирене без опора при който пръстът след извличането на тона остава във въздуха. Тези два начина на свирене се използват както с пръстите като показалец, среден, безимен, така и с палеца.  В началото преподавателят за уроци по китара обикновено избира един от начините в последствие добавя и другият. Най често се започва с така наречените „редуващи пръсти“. Всеки следващ тон се свири с различен пръст показалец и среден, тоест един и същ пръст не се използва два пъти последователно. Свиренето с редуващи пръсти е може би първото и най-важно нещо което ще се наложи да усвоите.

Разнообразни комбинации

В началото с палецът се свири на басовите струни, 4-та, 5-та и 6-та но може и на 3-та. Има специфичен начин на свирене с палеца на който преподавателите обръщат особено внимание. Разбира се съществуват много и най-разнообразни комбинации, но основните два похвата са горепосочените. В началото дясната ръка свири на свободни струни без участието на лявата. Правилната постановка на дясната ръка, начинът по който тя се позиционира към инструмента е гаранция за качествено звукоизвличане. Което е основно изискване за доброто музициране и красотата на тона. Ноктите на дясната ръка се оформят специално,  всеки китарист си има свой начин за тяхното оформяне, полиране и използване. Това е голяма тема в китарният свят. От една страна нокътят оформя тона, придава му своеобразен блясък и изящество но от друга,  сам по себе си той не прави тона. Той спомага за неговото получаване, вашият преподавател ще ви насочва и помага в това направление. Координация. Лявата ръка е тази която подготвя тона,  пръстите на лявата ръка се използват. Грубо казано, за да натискат съответната струна на съответното прагче, за да се получи нужният тон. Натиска се с върхът на пръста само колкото е необходимо до металната преграда, там е най-лесно. Лявата ръка, също си има своите предимства, използват се всичките и пръсти без палеца, той стои зад грифа на шийката на китарата. Добрата координация между двете ръце е важно условие за правилното и качествено представяне на избраното от вас произведение. Бъдете търпеливи по време на началните уроци по китара в които се полагат основите на вашето развитие като китарист, доверете се на преподавателя.

Устройство и настройка на китара

Конструкцията и формата на класическата китара, този прекрасен и завладяващ инструмент, са плод на вековният опит на безброй даровити лютиери и изпълнители, които със своя труд и талант довеждат еволюцията на китарата до там, че тя става един от най-популярните или без преувеличение, най популярният инструмент на нашето време. Испанският лютиер Антонио де Торес Хурадо(1817-1892) е една от най-важните фигури в този процес. Повечето от съвременните класически китари са производни на неговите модели.

Китарата има няколко основни части (Фиг. 1): тяло, шийка и глава. Върху шийката и част от тялото е прикрепен грифът, върху него са разположени металните преградки (прагчета). В горната част на грифа се намира горното мостче. Магаренцето е закрепено на горната дъска на тялото, към него се закачат струните които минават над долното мостче, горното мостче и се навиват на ключовете които са монтирани на главата. Резонансовият отвор служи за да могат вибрациите от струните да попаднат в тялото което ги усилва и посредством горната дъска ние възприемаме вече обработеният звук. Качеството на звука на китарата зависи преди всичко от материалите и начинът по който тя е конструирана, произведена, но също така в голяма степен от майсторството на изпълнителя. Класическата китара се настройва по определен начин: 1ва струна е ми, 2ра- си, 3та-сол, 4та-ре, 5та-ла, 6та-ми. Един от начините за настройване китарата с използването на камертон които звучи ла от първа октава, чрез него се настройва първа струна натисната на 5то прагче, след което останалите се настройват по нея. Този начин на настройване изисква добър слух и известни умения. Има и друг начин а именно, използването на дигитален, цифров тунер.

Акорди и баре

Класическата китара е полифоничен инструмент, т.е. може да свири както една мелодия така и няколко едновременно. Като техника, акорд е общо казано, няколко ноти (минимум три) изсвирени едновременно или в някаква последователност. група от пръсти на лявата ръка притиска струните на определени места (прагчета) по грифа на китарата, получените тонове включително и свободни струни, като част от акорда, могат да бъдат озвучени с пръстите на дясната ръка, както едновременно така и в дадена комбинация. За получаването, подготвянето на акорда в лявата ръка се използва също така и „баре“. Това е техника при която един пръст на лявата ръка, в болшенството от случаите, показалеза (първи пръст) притиска едновременно две, три, няколко или всички струни на едно и също прагче. Това се смята за трудна техника но при методична работа и под ръководството на опитен преподавател вие можете да я усвоите безпрепятствено.

Свирене на акорди

Съществуват няколко начина за озвучаване (свирене) на акорди:

Punteado – няколко пръста на дясната ръка извличат тоновете на акорда чрез едновременно дърпане.
Rasgueado – удар с външната страна на пръста-надолу или с вътрешната-нагоре, удар с палецът с възглавничката надолу или с нокът нагоре. Тази техника широко се използва във фламенко музиката.
Arpeggio (арпеж) при този начин тоновете на акорда се извичат последователно. Съществуват много комбинации арпежи. Арпежираните акорди (арпежи) са един от основните приоми при класическата китара, всеки китарист обръща особено внимание на арпежната си техника. Не случайно Мауро Джулиани (1781-1829), един от основните композитори в класическата китара, написва оп. 1- „120 упражнения за дясна ръка“ който се състои преимуществено от арпежи. В нотното писмо акордът изглежда като група от ноти разположени вертикално, лесно можете да го видите, така акорда се изписва когато нотите му трябва да бъдат изсвирени едновременно. Нотите на акорд чиито тонове ще бъдат изсвирени последователно като арпеж, се изписват съответно последователно. За да умеете да използвате акордите осъзнато вие необходима теоретична и практическа подготовка, която разбира се ще ви бъде предоставена от нашите квалфицирани преподаватели.

Можете да научите още за:

Какво е цифров тунер
Как да си изберете китара
Кога е създадена китарата
Как да се упражнявате на китара
Как да си смените струните на китарата