Руският прибор ФРЕНД на мисията ЕкзоМарс откри огромно количество вода на Гранд Каньон на Марс!

1
268
Добави коментар
redbul80
redbul80

Перспективно изображение на каньона Валес Маринерис, изготвено от европейската мисия „Марс Експрес“. Photo credit : ESA/DLR/FU Berlin (G. Neukum), CC BY-SA 3.0 IGO

16 декември 2021 г. 11:30 ч.

Светослав Александров. Руският прибор „ФРЕНД“, работещ на борда на автоматичната междупланетна станция на Европейската космическа агенция (ЕКА) и Русия „ЕкзоМарс – Трейс Газ Орбитър“, откри значимо количество воден лед на Валес Маринерис, който е Гранд Каньон на Марс и най-големият каньон в Слънчевата система изобщо.

Докато учените отдавна знаят, че на Червената планета има запаси от замръзнала вода, по-голямото количество от нея е натрупано на полюсите под формата на шапки от воден лед. На екватора в близост до повърхността няма воден лед, тъй като температурата там не е достатъчно ниска, за да го поддържа в стабилно състояние.

Предишната мисия на ЕКА „Марс Експрес“ е издирвала дали в по-умерените ширини няма вода – например под формата на прахови частици, покрити с лед, или свързани с минералите водни молекули, и е откривала такава в нищожни количества. Но тези по-стари мисии са били в състояние единствено да сканират най-горните части на повърхността, докато дълбоко под нея все още може да има водни резервоари, макар и затрупани с прах.

„Посредством „Трейс Газ Орбитър“ ние можем да погледнем до един метър под този прахов слой и да видим какво наистина става под повърхността на Марс. И най-важното, да локализираме богатите на вода „оазиси“, които иначе не биха могли да бъдат намерени от предходните инструменти“, съобщава Игор Митрофанов, учен от Института по космически изследвания (ИКИ) на Руската академия на науките (РАН). Той е водещ автор на новата научна статия, описваща откритието, и ръководител на прибора „ФРЕНД“.

Според Митрофанов приборът е намерил „необичайно количество водород в колосалната система от каньони Валес Маринерис“. Ако този водород е свързан под формата на водни молекули, то в такъв случай около 40% от материала в марсианския Гранд Каньон представлява вода.

Откритието е направено на базата на данни, събирани от руско-европейската мисия в периода между май 2018 и февруари 2021 година.

„Ние открихме, че централната част на Валес Маринерис изобилства от вода, много повече вода, отколкото очаквахме“, казва Алексей Малахов от ИКИ-РАН и един от съавторите на публикацията. „Това много наподобява пермафрост-регионите на Земята, където водата постоянно стои натрупана под сухата почва поради постоянно ниските температури“.

Стои един голям въпрос пред учените – дали откритата вода наистина е под формата на лед или е химически свързана с минералите. Според данни от другите инструменти минералите в района не са хидратирани. „Като цяло ние мислим, че тази вода съществува под формата на лед“, смята Алексей. 

Изследователите обаче са категорични, че са необходими още проучвания, за да се потвърди със сигурност това предположение. 

Напомням на читателите, че построеният от европейската фирма Талес Аления Спейс космически апарат „ЕкзоМарс-Трейс Газ Орбитър“ бе изстрелян благополучно през 2016 г. посредством руската ракета „Протон-М“. Това е първата мисия от съвместната програма на ЕКА и Русия за изучаване на Марс. Втората, която включва руски спускаем апарат „Казачок“ и европейски марсоход „Роузалинд Франклин“, е планирана да лети догодина. 

Източници: ЕКА, Роскосмос

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/