Анализ в руски официоз: Космическият отрасъл на Русия гние отвътре!

1
230
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка от срещата през август 2019-та между Владимир Путин и Дмитрий Рогозин. Фото: Роскосмос

18 декември 2021 г. 19:00 ч.

Светослав Александров. През 2021 г. всичко в космическия отрасъл на Русия изглежда на пръв поглед наред – страната изстреля модула „Наука“, станахме свидетели на полета на актрисата Юлия Пересилд, тече разработката на нов кораб „Орел“. Но на фона на това четем за глобална (!) технологична зависимост на руската космонавтика от чуждестранни компоненти, липса на компетентни и квалифицирани кадри, износване на технологичната база и морално остаряло производство. Като резултат съществува риск Русия да загуби своите позиции в космоса. „Четеш – и не искаш да повярваш. Може би това е клевета на враговете и чуждестранните агенти? Уви, не. Това са резултатите от неотдавнашна инспекция на Роскосмос“. 

Горните думи са написани от Дмитрий Попов – експерт и автор в „Московски комсомолец“. Сигурно си спомняте, че на 1-ви октомври отразих, че режимът на Путин забрани отразяването на всякакви неудобни новини за руската космическа агенция в чуждестранни информационни агенции и блогове под предлог, че журналистите по този начин извършват шпионаж в полза на други държави. Но „Московски комсомолец“ е местен официоз, списание, приближено до властта, а не независима медия – и именно това прави този материал толкова значим и отрезвяващ. Милиони руснаци са абонирани за изданието и ще имат достъп до статията. Истинският въпрос, който оставяме висящ, е защо държавно покровителстван журналист публикува статия, критична към Дмитрий Рогозин (шефа на Роскосмос), в списание, близко до управляващата върхушка. 

Попов подчертава, че руските космически предприятия срещат сериозни трудности при изпълнението на подписаните договори в срок. Да погледнем например изстрелванията – през 2019 г. са обещани 44 космически полета, а са изпълнени само 25. През 2020 година, за пръв път от 1992 година, са осъществени под двадесет, а именно 17 орбитални мисии, при заявени 40. Сега сме 2021 година – бяха планувани 47 старта, но вече е декември и са реализирани 20.

Роскосмос разработва ново семейство космически ракети – „Ангара“. Преди пет години е подписан договор за производството на десет универсални блока, които се използват за степените на тези ракети. Но към месец март 2021 г. са доставени само пет блока, а останалите продължават да се бавят.

Далеч по-сериозен е фактът, че Русия се сблъсква с проблеми и при производството на старите космически ракети и кораби „Союз“ и „Прогрес“. И това се дължи на сериозната зависимост на руския космически отрасъл от чуждестранни компоненти. Например, през февруари тази година е изстрелян корабът „Прогрес МС-16“. Той обаче не успява да се скачи автоматично с Международната космическа станция, тъй антената му се поврежда след сблъсък в обтекателя на ракетата. Причината за аномалното поведение на обтекателя е некачествена епоксидна смола. Оказва се, че доставчикът на тази смола АО „ХИМЕКС Лимитед“ няма технологичната способност да я произведе, поради което я закупува от друго място, като при това не са предоставени документи за нейното качество и произход. Точно така – не просто ракетите „Союз“ се изготвят с негодна епоксидна смола, но дори не се знае къде е произведена тя.

Това не е единствената зависимост поради неспособност за местно производство. Двигателите на пилотираните кораби „Союз-МС“, с които те се извеждат от орбита и се завръщат на Земята, използват висококачествен водороден пероксид. Единственият руски производител на такъв (ООО „Синтез ПВ“) е в състояние на фалит от декември 2019 г., макар че все още изпълнява своята дейност. За да може предприятието да синтезира водородния пероксид, то разчита на химикали, които се доставят от немска компания Evonik Resource Efficiency GmbH. Тези доставки обаче са ограничени заради санкциите, наложени от запада. Или с други думи – Западът може с една заповед да забрани руските космически полети – стига да го поиска. 

Все още не може да бъде довършен новият руски космодрум Восточний, като строежът му е съпътстван от тежки скандали и корупция. От 1 200 структури, които са залегнали в плана да бъдат конструирани, са завършени едва двеста. Първият полет на ракета „Ангара“ от Восточний вече бе отложен от 2021 за 2023 година, докато криминалните разследвания продължават. 

Не вървят добре нещата и с голямата гордост на Русия – навигационната система ГЛОНАСС, която е аналог на американската GPS. Първоначално е залегнало в плана, че през 2020 г. ще има налични 30 спътника. Но заради загубата на някои от тях вледствие на аварии се взема решение в активна служба да са само 24. Налични към днешна дата са 23. При това повечето от тези спътници са изстреляни в периода 2006-2014 г., което означава, че гаранцията им е изтекла и периодично трябва да бъдат извеждани от служба поради профилактика. Очевидното решение е да се произведат нови сателити. Но няма как, тъй като електронните чипове, които се използват в ГЛОНАСС, са толкова стари, че вече не се произвеждат. И това не е единствената беда. Оказва се, че специалните стоманени ленти, които нужни за направата на резервоарите и системите за подаване на гориво, вече не са в производство. Какво говори всичко това за високите технологии в Русия? 

Попов сериозно критикува и фактът, че разработката на новия пилотиран космически кораб „Орел“ не напредва по план. Експертът напомня, че докато американските космически кораби „Крю Драгън“ вече летят след десетилетно планиране и конструкция, що се касае до „Орел“ Роскосмос още цикли на ниво непълномащабни макети.

В своето заключение статията констатира очевидното – ако няма сериозна политическа воля за налагането на радикални методи за решаването на проблемите, руските космически постижения ще останат само под формата на възпоменания. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/