Повече за хидроизолацията на терасите

1
126
Добави коментар
fire19
fire19

Цялостната хидроизолация на тераса е въпрос на технически познания и отлично майсторство от страна на изпълнителите.
Хидроизолация

Под цялостна хидроизолация обаче се има предвид нещо, което е постигнато и направено с оглед строителството на самата сграда. Тоест изолация откъм фасадата, изолация на пода, изолация при връзките към сградата, лек наклон на пода за отвеждане на водата навън от терасата.

Кога хидроизолацията на тераса за новите собственици на жилището става важна?

Отговорът е – винаги и по всяко време! За съжаление много собственици разбират важността на хидроизолацията на тераса, чак когато възникне някакъв проблем. За да предотвратите това вайкане, можете да вложите предварително сума пари при ремонт на терасата, така че ако тя не е била добре хидроизолирана до този момент, това да се направи. Такъв вариант съществува ако сте купили стара къща или дойде време за ремонт на къщата. Ако сте купили нова къща или сте построили такава, то няма как майсторите да не са обърнали внимание на хидроизолацията на всички тераси, така че да нямате проблеми в близко и по-далечно бъдеще. 

Какво съпътства хидроизолацията на терасата

Не е достатъчно да се направи хидроизолация на терасата. На следните части от нея трябва да се обърне специално внимание при прилагане на решенията за хидроизолация и те да вървят паралелно с нейното изпълнение.

Основно трябва да се видят тръбите преминаващи през терасата или парапетната стена. Около тях има възможност да се образува влага, ако самите те не са добре изолирани или не е взето предвид те да бъдат изолирани още при строителството.

Хидроизолация

Проверява се пътят на електрическите проводници и кабелите. Около местата където те влизат в сградата или минават през ключови точки, може да се образуват свободни зони откъдето да нахлуват водни частици, това пак може да предизвика неприятни ефекти на локални участъци – петна по стените или тавана, мъх, плесен и други такива.

При ремонта се мисли за броя изходи за оттичане на дъждовна вода с подходящ размер и брой. Това е вече по инсталационната част. Колкото и добра да е хидроизолацията на една тераса, ако няма изход откъде да изтича течащата дъждовна вода, то тя е обречена да се превърне в басейн. Затова се проектира успоредно с хидроизолацията начините за оттичане на водата от терасата.

Прагът на вратата на терасата, около прозорците. Всички елементи, които не са зидария се преглеждат и се инсталират, така че да са плътни и да не пропускат навлизането на вода и на влага в интериора.

Кога се прави течна хидроизолация на тераса?

В България температурните вариации през всички сезони са доста големи. В сградите тези температурни колебания причиняват разширяване и свиване на бетона. Тези разширения и свивания не се виждат с просто око, но оставят малки пукнатини, които се виждат лесно. Колкото и малки да изглеждат щетите, които тези пукнатини могат да причинят, са сериозни. 

Хидроизолация

Водата, проникваща през тези пукнатини, достига вътрешната повърхност и може да развали не само вида на терасата, но и нейната цялост. Тогава може да се направи нова течна хидроизолация върху подовата настилка, така че да се спре вредата върху самата настилка терасата.

Течната хидроизолация се прави върху по-големи като площ настилки, но може да се прави и на отделни участъци от терасите. Стига това обаче да е добре преценено при огледа на терасата. Няма как да се вземат решения за хидроизолация, без да се направи предварителен преглед на дадена ситуация. 

Иначе днес, има достатъчно много течни хидроизолационни продукти, които могат да се нанасят в основите на терасата, така че хидроизолационните слоеве да покрият бетона и да осигурят надеждна защита на терасата. Достатъчно е да се консултирате с майсторите, които биха извършили тази дейност.