Етапи на монтаж на течната покривна хидроизолация

1
119
Добави коментар
fire19
fire19

Голяма част от плоските покриви, покрити преди две или три десетилетия с еднослойни покривни мембрани, като например модифицирани битумни мембрани или с EPDM, днес са добри кандидати за възстановяване.

Изцяло подмяната на старата покривна система с нова често е твърде скъпа, но през последните няколко години на пазара се появиха течни хидроизолационни покривни системи като надеждни достойни алтернативи.

Хидроизолация плосък покрив

Първата стъпка при хидроизолацията на покрива е почистването на основата. Всички успешни течни приложения на мембрани изискват превъзходна адхезия. Поради тази причина правилното почистване е също толкова важно, колкото и действителното правилно нанасяне на течния материал. Обикновено измиването под налягане е най-разпространеният метод за почистване на повърхността на субстрата. Този процес елиминира така наречените прекъсвачи на връзките. Освен това, това ще разкрие детайли, нуждаещи се от ремонтна дейност, които може да не се виждат на пръв поглед.

Втората стъпка е грундирането на повърхността с цел да се подобри адхезията на мембраната. Грундовете също помагат за блокиране на изтичането на битумни масла от съществуващия покрив през течната мембрана. Преди нанасянето на повечето грунд, изпълненоето трябва да се прави върху суха повърхност. За да се намали времето за сушене, обикновено се използват вентилатор или фенери, но ако се прави в подходящото време от годината, това може да не е нужно.

Третата стъпка е обработката на детайлите при покрива. Майсторите внимателно да третират всички елементи от покривната площ и едва след като тази стъпка бъде завършена, се започва с полевото приложение на течната мембрана. Детайли като вътрешни и външни ъгли, както и ъгли от типа стена до под, метални завъртащи краища и прониквания като тръби, вентилационни отвори, канали и др. обикновено са предварително обработени с подсилваща тъкан, вградена в течната мембрана или с уплътнители.

Хидроизолация покрив

Това са най-критичните точки на покрива, които могат лесно да бъдат забравени, поради което изискват специално внимание. Преди нанасяне на основното покритие трябва да се спазва достатъчно време за втвърдяване, изисквано от материалите, използвани за обработка на покривните детайли.

Четвъртата стъпка е нанасянето на течната мембрана върху покрива. Има два вида приложения на течно нанесени мембрани; някои изискват импрегниране на подсилваща подложка по време на монтажа, а други не. Независимо дали подложката е задължителна или не, повечето от производителите изискват нанасянето на покритието да се извършва на два или повече последователни слоя.

Разходната норма на всеки продукт за покритие е посочена в техническите спецификации на производителя. Методът на полагане, порьозността на субстрата, температурата и отпадъците са външни фактори, които могат да повлияят на определения разход.

Течна хидроизолация на покрив цена

Много е сложно да се определи цената на инсталацията на хидроизолация на покрив, независимо дали става въпрос за течна хидроизолация, за битумна и за всички други видове подходящи за покривното пространство. 

От едната страна е цената на самия продукт. Изчислява се колко продукт трябва да се купи на база квадратурата на покривната площ. Изчислява се самата площ за цената на труда, която ще се плати на майсторите. Изчисляват се и всички други неща, които ще трябва да се платят, за да се направи перфектно цялата изолация.