Битумни керемиди и хидроизолация за покриви

2
373
Добави коментар
fire19
fire19

Битумът за покрив се използва по няколко начина. Основните са като хидроизолация за покрив в смисъла на битумни продукти и като битумни керемиди, които да заменят класическите покриви. По същество, макар да са направени от битум, това са съвършено различни продукти, които имат различно предназначение, начин на монтаж и поведение като продукти за покрива.

В тази статия ще подходим малко нетрадиционно и вместо да говорим за битумната хидроизолация, ще разгледаме възможността да поставите битумни керемиди. Видовете битумни керемиди може да са най-различни като форма, но това не влияе на хидроизолационната инсталация, която ще трябва да се направи на покрива.

Видове битумни керемиди

Вече сте чували от приятели и от собственици на домове, които са монтирали шингли ( така е другото име на битумните керемиди) на покрива си. Чудите се обаче какви форми, цветове, размери имат те. Ето няколко думи с информация за видовете битумни керемиди, които може да са ви от полза.

От гледна точка на различните спецификации на битумните керемиди, те могат да се поставят в категорията, класически, традиционни и специални, според функциите си и според начина на поставяне, както и според други характеристики известни на производителите и на майсторите на покривни пространства. Всички тази видове шингли независимо от това дали са широкоизползвани или за по-специфични полагания, имат няколко типични форми.

Най-разпространената форма е класическия правоъгълник, следва така наречената битумна керемида  тип боброва опашка. Тези две форми са най-разпространени и най-използвани. Потребителите имат възможност да избират шестоъгълни шингли (хексагон) или керемиди в диамaнтена форма. Всички форми имат специфика, която предлага уникален външен вид и подредба. Различните форми са несъвместими помежду си и е добре да знаете, че когато инсталирате битумни керемиди, вие създавате еднородна композиция върху покрива.

Сред цветовете, които могат да се избират са: класическо червеникаво-кафяво, което имитира цвета на повечето керемиди, но заради естеството на битума, кафявото е по-тъмно и по-матово като излъчване. Може да намерите още, зелени шингли, сиви битумни керемиди, сини модели, както и други разновидности на кафявото, сивото; все неутрални цветове, които имат по-матово излъчване както споменахме, заради битумната материя.

Специалните модели битумни керемиди са ламинатните и самозалепващите се. Те изискват допълнително запознаване със спецификациите, при положение, че се интересувате от тях. Заедно с битумните керемиди, които избирате има и множество аксесоари, лепила за шингли, специални рулонни мембрани за всеки вид керемида, според цвета и спецификациите и т.н. Можете да избирате вида керемиди според вашия покрив, според вида, който искате той да има и според други важни естетически и функционални детайли, които са известни на вас като собственици и потребители.

Хидроизолация на битумни керемиди

От особено значение за подготовката на основата преди полагане на керемиди е защитата на покривната конструкция от външни влияния. Това става чрез поставяне на мембрана под битумните керемиди. Тя ще предпазва площта от дъждове и по този начин ще служи като допълнителна защита. Използването на подпокривна облицовка намалява до голяма степен проблема, при който неравностите на покривната облицовка оставят видима следа в битумните покривни керемиди.

Инсталацията е изключително бърза и лесна.

Не се препоръчва пропускането на този етап от изграждането на покривната система, за да осигурите нейното експлоатационно качество и добри резултати в бъдеще! При покриви с наклон под 20° се препоръчва използването на специална облицовка.

Чак след като се направи хидроизолация на площта под керемидите, които ще се монтират. Цялата инсталация се прави от опитни майстори, които могат да работят както са битумни хидроизолационни продукти, така и с поставянето на битумни керемиди на покрива.