SEO – едно от най-ефективните оръжия в арсенала на дигиталния маркетинг

1
178
Добави коментар
clashbade
clashbade

05 януари 2022 г.

Като за начало, преди да ви въведа в дебрите на оптимизацията за търсещи машини (SEO), ми се иска да ви дам едно по-разбираемо определение на това, какво е дигитален маркетинг. Това са различни стратегии и действия, чрез които определен продукт или услуга, цели да достигне до възможно най-голям брой хора (правилно таргетирани потребители), желаещи да се възползват от тях (имащи определени предпочитания). Преди десетки години, когато още нямаше интернет, маркетинга не е стоял мирно и се е възползвал от всички налични тогава трикове (офлайн). След появата на уеб, всички тези трикове, са започнали да се използват и в онлайн пространството. С уговорката, че някои от тях са неподходящи за такава среда, а пък тя открива възможност и дава път на съвсем нови дигитални похвати.

Интернетът предоставя много по-големи възможности, както за представяне, така и за таргетиране и измерване на резултатите.

Искам да изясня, че тази публикация има за цел да образова хората, които нямат почти никаква представа от SEO или имат минимална такава.

Какво е Search Engine Optimization?

Оптимизацията за търсачки е част от дигиталния маркетингов микс, с много висока възвръщаемост на инвестицията (ROI). Целта й е да постигне по-голяма органична видимост на определен уеб ресурс (сайт), като по този начин привлече точно таргетирани, силни потенциални клиенти, които евентуално да се превърнат в реални такива.

Органичната видимост включва резултатите, извън рекламите: До колко е важна оптимизацията на сайтове за вашия бизнес? Обърнахте ли внимание на заглавието на тази публикация? Там пише, че SEO е едно от най-ефективните оръжия в арсенала на дигиталния маркетинг… Това е абсолютно вярно и не е никак случайно! Сигурно сте чували мантрата, че ако даден бизнес не фигурира онлайн, то той въобще не съществува. Въпреки че има редки случаи, в които това не е точно така, то те само утвърждават правилото. Много още преди Коронавирус кризата, повечето хора и най-вече по-умните и далновидни от тях се насочиха към интернет, като към основно поле за техния бизнес. А пък след появата на Ковида, вече всички се юрнаха да минават онлайн – дори и най-големите противници на уеб. Ясно е, че ни ограничават живия контакт, което още повече изтъква онлайн средата като единствената (за сега) възможност за комуникация, бизнес, забавления, учение и т.н…. Мисля, че няма нужда много да ви „навивам“, за да разберете, че ако владеете част от онлайн пространството, то това е една огромна предпоставка за успех на вашите дигитални дейности. Кои са основните характеристики на SEO?

Оптимизацията на сайтове за търсачки, се състои от два основни дяла:

On-site SEOOff-site SEO On-site оптимизация – всичко по самия сайт Като повечето нормални неща и тук имаме нужда от стабилна основа. Как е написан сайта, кода правилен ли е, добре подреден ли е? Каква е структурата, URL адресите, дали е достатъчно бърз сайта, какъв е дизайна, ползваемостта, дали неговите потребители ще се чувстват добре сърфирайки по страниците му? Като част от On-site SEO е и така наречената On-page оптимизация или оптимизация на ниво страница. Тук става дума за тайтъл таг (основния заглавен елемент на страницата), мета дескрипшън таг (описание за търсачките), под заглавия, самото съдържание на страницата, форматиране, изображения, видеа, други интерактивни елементи. И не на последно място, дори може би на първо, е това, каква стойност носи съдържанието на страницата за потребителите. Дали то е полезно, интересно, добре написано, решава ли някой популярен проблем? Друго важно за един уебсайт са правилно избраните ключови думи и доброто им разпределяне по страниците на сайта. Ако не намерите важните ключови думи и фрази за вашия бизнес, то дори след това да се справите отлично, няма да има особен смисъл, защото няма да водите точните потребители към сайта си и респективно, те няма да се превръщат в реални клиенти. Off-site оптимизация – всичко, което се прави извън сайта Дейности, извън самия сайт, които имат за цел да му носят дивиденти. Тук става дума за линк билдинг, публикации в чужди сайтове с различни цели, съчетани малко с брандинг и PR.

Реално, това е частта, която отнема повече време – месеци, години. Но пък постигнатите резултати ще останат за дълго след това. Докато при онлайн рекламата, веднага след като я стартирате, можете да очаквате някакви ползи, но в момента на спиране – всичко приключва.

Ето една графика от 2020-та година, по данни на Similarweb, която показва каква част от търсенията в Google приключват с кликове. Колко от тях идват от органичното търсене и колко от реклами:

Колкото и да се стремят от Google да неглижират SEO и неговите колосални успехи (нормално е, след като те не само че не печелят от това, ами дори губят), то малкото информация по този въпрос в нета дава предостатъчно информация за силата на оптимизацията, като един от дигиталните маркетингови похвати. Има и още нещо

За Google, сайтовете се делят на два типа – такива, на които търсачката им има доверие и такива, на които им няма. Възможно е вторите да минат в първата категория, което не е никак лесно. Но част от арсенала, който би могъл да спомогне за това е една добра замислена и изпълнена SEO стратегия.

Другото важно е, да „види“ Google, че сайта буди любопитство в потребителите си, задържайки ги и карайки ги да се връщат отново и отново към него.

В заключение

Не искам да ме разберете погрешно! Може би от написаното до тук ще си помислите, че рекламите не са толкова ефективни, колкото SEO? Не съм искал въобще да напиша нещо такова, нито пък да ви насоча в такава посока. Дори двете маркетингови стратегии се допълват невероятно добре!

А пък ако искате наистина да постигате все по-големи успехи с вашия дигитален бизнес, то бих ви посъветвал да опитате и от другите похвати на дигиталния маркетинг, за да видите кой от тях работи най-добре за вашия бизнес.

#дигиталенмаркетинг

21 декември 2021 г.

16 декември 2021 г.

14 декември 2021 г.