Мнения за лунната диета. Кога може да бъде опасна?

3
170
Добави коментар
stoineff
stoineff

Лунната диета има много привърженици дори сред популярните личности, които я предпочитат за контролиране на  телесното си тегло. Тя също така предизвиква усмивките на много диетолози, които отказват да й се доверят. На другия полюс са мнения за лунната диета от хора, които са я спазвали. Те твърдят, че има ефект от спазването и.

Идеята на лунната диета е, че Луната влияе на водата в телата ни по същия начин както влияе на приливите и отливите в океана. Когато Луната е пълна или е в нова фаза, има гравитационно  привличане, което може да повлияе на теглото на водата.

Така наречената „Диета на върколака“ следва два плана: основен лунен диетичен план и разширена версия. Основната версия е да гладувате 24 часа, като пиете вода и сок. Това уж пречиства тялото от токсини и ви помага да загубите до 6 килограма водно тегло.

От Dietyc.com решихме да проучим както положителните страни на лунната диета, така и отрицателните, които ще бъдат и тема на тази статия.

Минуси на лунната диета:
Храненето във основа на фазите на Луната не е устойчиво

Според някои експерти храненето въз основа на фазите на Луната не е устойчиво и може да граничи с това да бъде нездравословно. „Ограничаването на храна ще доведе до загуба на тегло, но на каква цена за останалата част от тялото?“ – питат някои диетолози. Според много от тях, лунната диета е просто поредната модна прищявка на известните личности с недоказани ползи за здравето.

Приемането само на вода и сок може рязко да увеличи апетита

Консумирането само на вода, плодови и зеленчукови сокове за 24 часа може да доведе до рязко увеличаване на апетита през следващите дни и качване на килограми. Експертите си го обясняват с ограниченията за твърда храна и натрапчивите мисли за недохранване. Така загубеното от лунната диета има риск да се възстанови и дори надхвърли.

Лунната диета не е подходяща за хората с ниско кръвно налягане и хронични здравословни проблеми

Ниското кръвно налягане може да бъде противопоказно за лунната диета, защото лишаването от твърда храна може да доведе до замайване, умора, изтръпване, хипогликемия, раздразнителност и дори припадъци. Подобни оплаквания могат да се наблюдават и при хора с хронични заболявания. Така наречената „лунна детоксикация“ трябва да бъде извършвана само след консултация със специалист при наличие на заболяване.

Губите килограми от теглото на водата в организма

Загубата на тегло всъщност се дължи на загубата на течности в организма. Когато преминете към обичайния си режим на хранене с твърда храна и сол, ще възстановите обема на течностите.

В подкрепа на лунната диета ще кажем обаче, че няма диетичен план, който да е подходящ за всеки. Ключът в търсене на работеща диета е тя да отговаря на начина ви на живот, да бъде безопасна и реалистична и да можете да се придържате към нея в дългосрочен план. Диетата трябва да бъде колкото се може по-лесна за изпълнение и да не ангажира големи ресурси.

Много диетолози са на мнение и че добрата диета всъщност не е диета, а начин на живот. За да запазите постигнатите резултати се нуждаете от ясна стратегия, добри навици и ново мислене за значението на храната.

Мнения за лунната диета от форума на bg-mamma

„И аз я правя за втори път- мин. седмица устисках 24 часа Tired Според мен, действа при условие, че не се натъпчеш като слон след това Joy Аз я съчетавам с хранителен режим, подготвен ми от диетолог Rolling Eyes И на мен ми е странно, но е факт, поне за сега. Аз принципно съм доста скептична към подобни експерименти, но реших да я пробвам, най- малкото за прочистване на организма.“

Мнение за лунната диета от: Потребител: Umma

„Действа. Забелязала съм, че наближи ли лунната, много ми се отваря апетит. Успея ли да се огранича, килограмите падат. „

Мнение за лунната диета от: *Emia* – Редовен потребител

„От десет години правя по един „очистителен“ ден седмично, общо взето съм била редовна, с някои прекъсвания. От една година гледам да съвпада с лунния календар и ще ви кажа, че наистина реузлтатите са по-добри. Така свалих килата от бременността и сега с еподдържа във форма. Но един ден седмично няма да ви помогне, ако другите прекалявате. За това аз си имам и един свински ден,  гледам да е точно преди очистителния – така хем си се освинвам на воля, хем не се трупа, хем казват, че по този начин „забързваш“ метаболизма. „

Мнение за лунната диета от: Потребител: Василиса Умница