Книгата Аз, виртуалният астронавт на Светослав Александров излита в космоса на 13-ти януари с ракетата Фалкън 9 и спътника…

1
119
Добави коментар
redbul80
redbul80

Спътникът „Чалънджър“ на Quub, който ще превози книгата „Аз, виртуалният астронавт“ до орбита. Image credit : Quub

10 януари 2022 г. 20:00 ч.

Светослав Александров. Стига всичко да е наред, на 13-ти януари в 17:25 ч. българско време, по време на второто изстрелване на ракета на СпейсЕкс „Фалкън 9“ за 2022 г., в орбита ще бъде изведен спътникът „Чалънджър“ на частната компания Quub. На борда му ще има карта памет, на която ще е записано копие от второто издание на книгата ми „Аз, виртуалният астронавт“. 

Това ще е вторият полет на научно-популярното четиво в космоса. 

Напомням на читателите, че „Аз, виртуалният астронавт“ (първо издание) летя за пръв път в орбита на 6-ти декември 2019 г. с ракета „Електрон“ на фирмата Рокет Лаб. Тогава обаче, поради липса на готовност на спътника на Quub, книгата бе изстреляна, прикачена с картата памет към платформата-носител на спътници АлбаПод. Сега е различно – книгата ще достигне космическото пространство със самия сателит.

Авторова снимка с „Аз, виртуалният астронавт“. Фото: Фондация „Буквите“

Научно-популярната книга „Аз, виртуалният астронавт“ е издадена от Фондация „Буквите“, създадена от популярния български издател Иван Богданов. Второто допълнено издание е достъпно на страниците на книжарница „Книгите“, книжарница „Хеликон“ и Ozone.bg. В хартиен вариант тя е налична на склад на Ozone.bg и може да бъде поръчана оттам. 

Спътникът „Чалънджър“ на компанията Quub е микроспътник по стандарта 3P Pocketqube и тежи само 750 грама. Кръстен в чест на загиналите астронавти от едноименната совалка, сателитът ще работи 5 години в околоземна орбита, след което ще изгори безопасно в атмосферата. По този начин Quub подсигурява, че полетът на „Чалънджър“ няма да остави след себе си космически боклуци.

Quub е млада (NewSpace) компания, основана през 2018 г. от предприемача Джо Латрел (при създаването си тя бе известна под названието Mini-Cubes). Официалното прессъобщение на Quub, с което бе съобщено, че „Аз, виртуалният астронавт“ ще лети на спътник на фирмата, е достъпно на този линк (на англ. език). 

„Чалънджър“ ще бъде изстрелян в хода на мисията „Транспортър 3“. Това ще е третото изстрелване на фирмата на Илон Мъск, посветено по превозването на множество частни сателити до орбита. Програмата на Мъск за споделено пътуване, известна под названието Smallsat Rideshare, e вероятно най-евтината и достъпна услуга, с помощта на която всеки може да прати нещо свое около Земята.

Основната задача на микроспътника е да тества технологии, които ще помогнат в спряването с хакерски атаки. Според прес-съобщение на Quubs, докато на Земята хакерите се позиционират между мрежовите възли, трансферът на данни от космоса не може да бъде лесно променен.

„Чалънджър“, естествено, няма да е единственият сателит, който ще лети по време на „Транспортър 3“. Очаква се в орбита да бъдат позиционирани между 80 и 90 спътника на различни клиенти, сред които и 44 „СуперДав“ на фирмата Планет.

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/