Новоизстреляният космически телескоп на НАСА IXPE започва научната си работа!

1
138
Добави коментар
redbul80
redbul80

11 януари 2022 г. 11:45 ч. Докато днес почти всички космически новини са доминирани от изстреляния на 25-ти декември инфрачервен телескоп „Джеймс Уеб“, нека не забравяме, че няколко седмици по-рано, на 9-ти декември, ракета на СпейсЕкс „Фалкън 9“ изведе в космоса друг американски телескоп – рентгеновия „IXPE“. Той вече приключи своята следстартова подготвителна работа и е готов да събира научни данни! 

По подобие на „Джеймс Уеб“, така и „IXPE“ трябваше да премине през процедура по разгръщане, макар и доста по-проста. Все пак, ако на 15-ти декември голямата мачта с трите основни телескопични инструмента не се беше разгърнала, мисията щеше да е провал. 

Но деликатното разопаковане е вече завършено и както съобщава сайтът НАСАСпейсфлайт, телескопът е в готовност да проведе първите си наблюдения. Вчера, на 10-ти януари, „IXPE“ започна да изучава остатъка от свръхнова Касиопея А. По този начин инструментите ще бъдат  калибрирани. Наблюденията на Касиопея А ще продължат 21 дни. След допълнителен 30-дневен преглед на данните, те ще бъдат ъплоуднати на уебсайта https://heasarc.gsfc.nasa.gov/. 

След като се даде ход на основната изследователска мисия, измерванията ще се архивират и качват на сайта до една седмица след като бъдат получени. 

Космическият телескоп на НАСА „IXPE“. Image credit : NASA