Вътрешни линкове за по-добро SEO – как се прави линкването?

23
358
Добави коментар
djunev
djunev

Как да направим вътрешни връзки към сайта и да подобрим неговата оптимизация

Днес ще говорим за важността на свързването на страници в рамките на един ресурс. Нека разгледаме основните схеми и видове свързване, както и полезни съвети за неговата компетентна организация.

Повторното свързване е процес, който включва изграждане на връзки чрез свързване. В този случай връзките от своя страна обединяват помежду си две страници, които се намират както в рамките на един сайт, така и между няколко ресурса, пренасяйки част от тежестта си от донора към страницата приемник. Също така, този процес ви позволява да увеличите ангажираността на потребителите, увеличавайки използваемостта на сайта.

Видове свързване Външен вид  е комбинацията от страници на два сайта, използващи хипервръзки. Този процес се счита за един от факторите за класиране, както и за основен елемент от SEO оптимизацията. С помощта на външно свързване на страници можете да увеличите авторитета на сайта и съответно позицията, видимостта за потребителите в резултатите от търсенето. Тъй като всяка връзка има собствено тегло, по време на външно свързване част от нея се прехвърля от донорния домейн към акцептора. Ето защо, като първо, си струва да изберете само висококачествени ресурси с добри показатели за доверие. Вътрешен вид  е комбинацията от страници в рамките на един сайт също чрез хипервръзки. За вътрешна SEO оптимизация на уеб ресурс, това е един от ключовите моменти. Чрез връзките се изгражда структурата на ресурса, благодарение на което потребителят може лесно да навигира в него. Освен това вътрешното свързване помага за оптимално разпределение на тежестта в сайта. В същото време ще се подобри класирането на страницата за всички видове заявки – високи, средни и особено ниски. Как да извършите линкването правилно: основни съвети

За компетентна оптимизация на сайта трябва да съберете разширено семантично ядро ​​за вашата тематика. След това трябва да разпределите ключови думи във всички страници на уеб ресурса. Тук можем да ви дадем съвет: придържайте се към следното правило – високочестотните заявки трябва да се поставят на главната страница; към вторични страници, например раздели за стоки и услуги – средночестотни; и нискочестотни – на страниците на артикули, карти със стоки и услуги и други, които принадлежат към трето ниво.

След като разпределите всички заявки, се пристъпва към линкването.  Има три основни модела, които можете да следвате въз основа на вашите цели.

„Пръстен“

По правило в тази схема статичното тегло се разпределя между елементите от една и съща група. Например, както е показано на диаграмата, връзките могат да бъдат насочени към страници с LF заявки, които от своя страна са свързани заедно. Тези страници са третото ниво. Те включват карти със стоки, услуги, както и статии (ако е блог). В този случай, както може да се види на диаграмата, всички уеб страници са последователно свързани една с друга, образувайки пръстен. Тази схема е подходяща за такива ресурси, където купувачите търсят конкретен продукт или услуга. Но тази стратегия има значителен недостатък. Ако поне една страница излети от индекса, целостта на веригата ще бъде нарушена. В този случай сайтът ще загуби позицията си в резултатите от търсенето, тъй като характеристиките на теглото ще бъдат загубени.

„Звезда“

С този метод разпределението на тежестта на целия сайт се разпределя равномерно. Тази схема предполага следното: всички страници на уеб ресурс се отнасят една към друга, като по този начин се свързват една с друга. Схемата „звезда“ предполага следното – разпределението е по такъв начин, че загубата на една страница от индекса да не се отразява много на производителността, тъй като страниците са кръстосани. Следователно можем да кажем, че този метод е по-устойчив за популяризиране. В тази схема е по-добре да насочвате външни връзки, които купувате към вашия уеб ресурс, към главната страница, така че да получи максимална тежест. Тази стратегия е подходяща за онези ресурси, които имат малък брой страници на сайта, както и които получават основния трафик от високочестотни заявки.

 

„Стълба“

В този случай тежестта се прехвърля към страниците с категории или заглавия, на които по правило поставяме средночестотни заявки от семантичното ядро. В същото време се изгражда ясна йерархия и страницата получава собствена тежест за всеки ранг. Тази схема е по-типична за онлайн магазините.

 

Видовете свързване на страници Автоматично. В този случай се използват плъгини, с помощта на които се изгражда линк масата в сайта. Този тип свързване включва хлебни трохи (елемент от навигация в сайта), списък с популярни продукти, блокове „и вие също ще се интересувате“, „те също купуват с този продукт“ и други. За да няма неуспехи при този тип взаимно свързване, е необходимо правилно да се вмъкнат страниците. Контекстуална. Това е връзка под формата на някаква препоръка, например „прочетете повече тук“, „разберете също“ и други вариации. Те могат да бъдат разположени навсякъде в текста. Този тип свързване оказва значително влияние върху дълбочината на гледане. През. Включва тези връзки, които се използват за навигация в уеб ресурса. По правило те се поставят в хедъра или долния колонтитул на сайта, както и в менюто или в различни други модули. Този тип включва връзки към блокове с най-интересните статии или продукти в целия сайт или наскоро популярни, както и списък с категории. Свързването от край до край има по-малко влияние върху класирането, отколкото, например, контекстното свързване, но все пак има тежест. Ето защо е по-добре веднага да помислите върху структурата на сайта, когато го разработвате. Ръководство. Отнема много време и трудоемка работа. Но този тип свързване има значително предимство пред останалите: в този случай е възможно да се контролират всички нюанси. Те включват: избор и местоположение на котви и думи, близки до връзки, както и използването само на подходящи връзки към сайта. Обикновено такова свързване се осъществява при добавяне на текстове към ресурс.

 

Видове анкъри за вътрешно свързване

Anchor е текстова част, която е маркирана в текста и именно в нея е заложена връзката за прехода. Може лесно да бъде намерен в HTML-кода на сайта с помощта на текстовия таг на връзката <a „href=https://wso.bg“>.

Говорейки за типологията на к анкърите, могат да се разграничат следните видове:

Директни. Те включват точното възникване на ключовата заявка, най-често се използват високочестотни заявки, например „Нов лаптоп“. Ключови думи с някои квалификации, които съчетават високочестотни и нискочестотни заявки. Този тип заявка помага на потребителя да разбере по-точно къде води хипервръзката. Естествено (url). В този случай самият адрес на страницата е котва за прехода. В същото време не се използват ключови думи, което може да подведе потребителя, който е влязъл в уеб ресурса. Но, от друга страна, роботите за търсене са по-добри в индексирането на точно такива уеб страници, тъй като веднага разбират как точно се извършва свързването. Естествено (снимка). Като линк за преход се използва изображение, разположено на сайта. Най-разпространеният начин за използване на този тип анкър  е включването на връзка в логото на компанията, като щракнете върху нея, отивате на главната страница на уеб ресурса. Естествени (не ключови думи). Прости фрази, които не са HF, Wed или LF заявки. Това са например „тук“, „тук“, „по-подробно“ и др.

 

Защо вътрешното свързване е важно

Вътрешното свързване помага на потребителя да се адаптира към сайта. Също така увеличава шансовете посетителят, след като прочете материала, да продължи да чете друга информация, намираща се на останалите страници на ресурса. Можете да го използвате, за да кажете на потребителя какво правите, както и други ваши предложения.

Това е добър начин за търговските сайтове и онлайн магазините да предлагат подходящи продукти и услуги на посетителите на уебсайта, което в крайна сметка ще помогне за увеличаване на печалбите и повишаване на лоялността на клиентите.

Друго предимство на вътрешното свързване е увеличеното тегло на дълбокото съдържание. С правилната настройка можете да поведете посетителя по пътя, от който се нуждаете в сайта, като в същото време предлагате подходящо съдържание, което може да го заинтересува и да удовлетвори намерението.

Един от важните фактори при класирането в търсачките са поведенческите фактори, които също се влияят от вътрешното свързване. С негова помощ можете да увеличите дълбочината на разглеждане на страници в сайта. Колкото повече от тях разглежда потребителят и колкото повече време прекарва в сайта, толкова по-подходящ ще бъде сайтът за тази заявка.

Кои връзки са основните и къде да ги регистрирате

За да постигнете целите си в разпределението на теглото на връзката, можете да използвате следните елементи:

Чрез линкване

В този случай говорим за тези връзки, които се намират в лентата на сайта, менюто и долния колонтитул, както и в други структурни елементи. Тези връзки ще водят до съответните раздели на сайта. Ето защо е оптимално за вашия ресурс, ако тези блокове са достъпни от всички страници, а не само от главната страница.

Навигацията

Навигацията във вашия уеб ресурс се извършва именно с тяхна помощ, затова е много важно йерархията да е изградена правилно. В този случай теглото се прехвърля от дъщерни към родителски страници.

Съвет

По време на формирането на галета използвайте събраните ключови думи, за да увеличите тяхната поява и да повишите релевантността на рекламираните в сайта страници.

Линк от лого

Използвайте рационално логото на уебсайта си и го свържете с началната страница, което също ще помогне за опростяване на навигацията. Не забравяйте да включите ключови думи във вашите alt и title тагове.

Блокове от подходящи страници

Когато настройвате свързване, използвайте блоковете „Свързани продукти“ или „Свързани продукти“, които също увеличават преобразуването на заявките и тяхната ефективност.

 

Как да свържете вътрешно сайта си правилно: 12 съвета за успешно индексиране

Ако не можете да решите кой тип свързване е подходящ за вас, тогава нашият съвет е да изчислите теглото на всяка страница (за това има съответните услуги: Netpeak spider, Page Weight), за да изградите правилната йерархия. В същото време, свържете се с онези страници, които са от първостепенно значение за популяризирането на вашия ресурс.

Анкърите, или т.нар. котви, които се използват в текста на сайта, трябва да бъдат правилно поставени: правилното решение е да се разпределят равномерно по цялата страница (не трябва да са концентрирани, например само в началото или края на уеб ресурс), трябва бъде малък брой от тях. В този случай най-добрият вариант би бил, когато се използват не повече от три връзки на хиляда знака и не повече от 50 връзки на страница. Връзките с едни и същи закотвени думи често са залепени заедно, така че е важно да се обърне внимание на разнообразието. Голям брой дублиращи се закотвени връзки ще бъдат възприети като спам от роботите. Следователно, трябва да се стремите да публикувате разнообразно съдържание с различни ключови събития, като същевременно не забравяте за уместността. Не свързвайте дълги фрази или абзаци. По-добре е да съкратите котвата, оставяйки я частично, ограничавайки я до две или три думи. В противен случай може да остави отрицателно впечатление на потребителя. Не използвайте текстове с възможност за кликване, те изобщо не добавят никаква тежест. Оптималното решение би било органично вписана котва в разказа, която е логически свързана с текста. Друг съвет по отношение на връзките в теста е, че те трябва да са забележими (различен цвят, подчертаване, ефект на задържане на мишката, ако е текст), за да могат да се правят преходи върху тях. Връзките, върху които потребителите щракват, имат по-голяма тежест от тези без активност. За да не е напразно работата ви, уверете се, че връзките не се поставят на повредени страници на сайта. Затова внимателно следете това с помощта на специални инструменти и премахвайте връзките към тях, за да разпределите правилно теглото на страницата на сайта и да не го „хабите“ напразно. Можете също да използвате различни изображения като връзки. Тук маркерът за закрепване ще бъде маркерът „alt“. Затова обърнете специално внимание на това и не забравяйте да се регистрирате за всяко изображение. Моля, имайте предвид, че самата връзка трябва да съответства на контекста на страницата, към която препраща. Струва си да свържете отново онези страници, които са сходни по текстово съдържание и са един вид допълнение една към друга. Използвайте атрактивни и естествени блокове за свързване – посетителят на сайта трябва да иска сам да последва връзката. Това също така ще увеличи ангажираността на потребителите и ще увеличи времето за престой и дълбочината на изживяването при сърфиране на вашия уеб сайт. Ако не знаете къде да получите връзки на вашия сайт, тогава нашият съвет е да създадете блог на вашия ресурс. В него можете да публикувате тематични и висококачествени статии с хипервръзки, които ще отговорят на заявките на потребителите и ще им помогнат да разберат спецификата на вашия продукт или услуга. Важно – събирайте заявки за информация за вашия блог по темата, които могат да бъдат взети от специални услуги, като Yandex.Wordstat (една от популярните статистически услуги) или Google.Planner. Свържете статии към рекламирани страници за продажби, като им придадете тежест. Свържете новодобавеното съдържание със старото съдържание, което се намира на сайта от дълго време. Създавате ли ново съдържание в уеб ресурс? Глоба. Сега трябва да го свържете към съществуващия в сайта. В същото време, ако свържете стари и нови страници, индексирането ще бъде по-бързо, а това също ще увеличи уместността. Заключение

Правилното свързване на страници в рамките на един сайт е много ефективен начин за популяризиране на сайт, както и един от ключовите моменти в SEO оптимизацията. Чрез правилното поставяне на връзките можете значително да повлияете на повишаването на позицията на сайта в резултатите от търсенето. След като се занимавате с видовете вътрешни връзки, както и въз основа на нашите съвети, можете интелигентно да оптимизирате ресурса си.