Новата европейска ракета Ариана 6 се отправя към космодрума Куру за първите си комплексни изпитания

1
141
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: основната степен на „Ариана 6“, която ще се използва за изпитанията на космодрума Куру. Photo credit : ArianeGroup. Peppe Box, Julien Hazemann

13 януари 2022 г. 12:20 ч.

Светослав Александров. Новата европейска космическа ракета „Ариана 6“ е основателно критикувана, че е морално остаряла още преди да започне да лети. Въпреки всичко космическата индустрия на Европа е тежко зависима от други държави като САЩ и Русия за превозите до орбита, така че завършването на ракетата е важна стратегическа задача за Стария континент. Първата произведена „Ариана 6“ вече се отправи към космодрума Куру във Френска Гвиана за началото на комплексните си изпитания. 

Все още предстои да разберем какво ще е развитието на стария европейски космически отрасъл. Тук е коректно да напомня, че допреди 15 години позицията на Арианаспейс на спътниковия пазар бе много добро. Към 2005 г. основно руски ракети извозваха спътници, вкл. западни такива до близкия космос, докато мощната американска ракета „Делта 4“, макар и изключително надеждна и за разлика от „Атлас 5“ използваща изцяло американски двигатели, бе комерсиален провал. Не същото можеше да се каже за старата и досега използвана ракета „Ариана 5“ – за времето си тя бе единственият носител, който можеше да изведе едновременно два тежки комерсиални комуникационни спътника до геосинхронна орбита (източник: Dinerman, TSR, 2005).

Сега положението е коренно различно – разбира се, заради появата на Илон Мъск и неговата компания СпейсЕкс. Още през 2019 г. френското издание Cour des comptes разкритикува Арианаспейс като твърде колеблива компания, недостатъчно иновативна и разчитаща предимно на традиционни технологии. В интерес на истината фирмата се старае да смъкне цената на услугата – „Ариана 6“ е оптимизирана да лети по-бързо и за по-ниска сума в сравнение с „Ариана 5“. За тази цел се разчита на компоненти, които са по-евтини в сравнение с предишните заради използването на по-достъпни материали и по-малко работна ръка. Но всеки би се досетил каква е базисната разлика между „Ариана 6“ и американската „Фалкън 9“ – тя не е замислена да е възвръщаема и поради това новата европейска ракета не е в състояние да конкурира Щатите (източник: Ars Technica, 2009).

Въпреки всичко „Ариана 6“ е стратегически важна, за да може Европа да разполага с независим от САЩ и Русия достъп до космоса. Европейските държави – членки на Европейската космическа агенция (ЕКА) са посветени да използват новата ракета за собствените си нужди, независимо от това как тя се позиционира на пазара, като годишно трябва да има четири полета на „Ариана 6“. Страните също така се ангажират да качват малките си спътници на лекотоварната европейска ракета „Вега-С“, която ще започне да лети през тази година (източник: ЕКА).

Така че „Ариана 6“ ще я бъде. Ето най-важното, което следва да знаете за ракетата: тя се състои от две основни степени, работещи с течен водород и течен кислород (т.е. екологично чиста е). Първата степен притежава подобрен двигател „Вулкан“, който и досега се използва на „Ариана 5“, докато за втората степен е създаден нов ракетен двигател „Винчи“. „Ариана 6“ ще лети в две конфигурации – „62“ или „64“ в зависимост дали ще притежава два или четири спомагателни твърдогоривни ускорителя. Общата товароподемност на „Ариана 6“ във вариант „62“ е 10 тона до ниска околоземна орбита, а във вариант „64“ – 21 тона до ниска околоземна орбита. 

В началото на януари Арианаспейс обяви, че първата „Ариана 6“ вече се е отправила към космодрума Куру във Френска Гвиана за началото на комплексните си изпитания. Първоначално първата степен беше сглобена в Ле Мюро и впоследствие бе извозена до пристанището Льо Авър. След натоварването ѝ на кораба той отплава към Бремен, за да бъде качена на него и втората степен. След това дългото пътешествие към Куру можеше да започне. 

Когато степените пристигнат на космодрума, те ще бъдат интегрирани хоризонтално в новата сграда за сглобяване, специално предназначена за „Ариана 6“. Впоследствие ракетата ще бъде приведена във вертикално положение и монтирана към мобилна рампа, преди да бъдат прикачени твърдогоривните ускорители. За нуждата на изпитанията тези ускорители няма да бъдат запалвани – следователно ще бъдат запълнени с инертен материал.

Тази първа „Ариана 6“ няма да лети, но основната степен ще премине през статични огневи изпитания, като двигателят „Вулкан“ ще бъде запалван неколкократно. 

Стига да няма неочаквани отлагания, тестовете ще започнат през април. Арианаспейс все още се надява, че първата готова за полет ракета ще може да бъде изстреляна през втората половина на календарната година. Но дали това ще се случи, зависи от резултатите от изпитанията. Засега цялото внимание е насочено към тестовия модел на „Ариана 6“ и стискаме палци всичко да мине наред. 

Бъдещето на европейската космонавтиката зависи от това. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/