УСПЕХ: Българска книга и 105 спътника излетяха в космоса по време на втората мисия на СпейсЕкс за 2022-ра година!

2
137
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : SpaceX

13 януари 2022 г. 19:00 ч.

Светослав Александров. Българската книга „Аз, виртуалният астронавт“ на Светослав Александров и общо 105 спътника достигнаха днес до орбита след като в 17:25 ч. българско време ракета на СпейсЕкс „Фалкън 9“ излетя благополучно от космическия център Кейп Канаверал във Флорида, САЩ. Това бе втората орбитална мисия на СпейсЕкс за календарната година и вторият космически полет за 2022-ра изобщо. 

За целите на мисията бе използвана първа степен „B1058“ с девет предходни полета зад себе си. След като и днешният десети беше изпълнен успешно, а степента се върна безпроблемно върху наземната площадка „LZ-1“, равносметката е следната: фирмата на Илон Мъск вече разполага с три ракетни степени, осъществили 10 мисии.

Българската книга „Аз, виртуалният астронавт“ получи възможност да лети за втори път в космоса (нейната предходна мисия бе през декември 2019 г. с ракета на Рокет Лаб „Електрон“). Сега научно-популярното четиво беше записано на карта памет, прикачена към спътника „Чалънджър“ на фирмата Quub, основана от предприемача Джо Латрел. 

Напомням, че книгата „Аз, виртуалният астронавт“ е издадена от Фондация „Буквите“, създадена от популярния български издател Иван Богданов. Второто допълнено издание е достъпно на страниците на книжарница „Книгите“, книжарница „Хеликон“ и Ozone.bg. В хартиен вариант тя е налична на склад на Ozone.bg и може да бъде поръчана оттам. 

Авторова снимка на Светослав Александров с „Аз, виртуалният астронавт“. Фото: Фондация „Буквите“

Спътникът „Чалънджър“ на компанията Quub представлява микросателит по стандарта 3P Pocketqube и тежи само 750 грама. Кръстен в чест на загиналите астронавти от едноименната совалка, спътникът ще работи 5 години в околоземна орбита, след което ще изгори безопасно в атмосферата. По този начин Quub подсигурява, че полетът на „Чалънджър“ няма да остави след себе си космически боклуци.

Основната задача на микроспътника е да тества технологии, които ще помогнат в спряването с хакерски атаки. Според прес-съобщение на Quub, докато на Земята хакерите се позиционират между мрежовите възли, трансферът на данни от космоса не може да бъде лесно променен.

Друг забележителен полезен товар, който достигна до орбита, бе украинският спътник „Сич-2-30“. За пръв път Украйна разполага със свой собствен сателит в космоса след 10-годишно прекъсване! Стартът е знаменателен за държавата – предходният спътник „Сич-2“ летя в космоса преди десетилетие с конвертирана съветска балистична ракета от руска територия, но днес неговият наследник бе изстрелян с американска ракета от американска територия. Така „Сич-2-30“ е истински символ на промените, сполетели Украйна през последните години. 

Разработеният от непалската организация ОрионСпейс „СаноСат-1“ бе друг от 105-те пътували днес спътника. Това е първият сателит, изцяло създаден от специалисти на Непал. 

Не всички от фирмите, наели ракетата на СпейсЕкс, се ангажираха с изпращането само на един спътник в орбита. Американската компания Планет качи на „Фалкън 9“ 44 сателита „СуперДав“, част от групировката „СкайСат“. Кеплер Комюникейшънс изпрати шест комуникационни спътника, с които цели да осигури мрежово покритие по цялата Земя. 

Мисията на 105-те спътника носеше названието „Транспортър-3“ – т.е. третата от програмата на СпейсЕкс за споделено пътуване на сателити и полезен товар. Това е най-евтината услуга за достъп до космическото пространство. 

Видеозапис от полета и кацането на първата степен – Youtube връзка

Страница на „Аз, виртуалният астронавт“ в Goodreads – линк

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/