Каква лампа за растения да изберем и какво да съобразим при избора си?

2
161
Добави коментар
aganbox
aganbox

Лампите за растения са вариант да бъде компенсирана липсата на светлина през по-кратките есенни и зимни дни. За да се развият напълно, на някои растения са им е нужна дневна светлина най-малко от 15 часа. Затова фитолампите са добър вариант за осигуряване на повече светлина на отглежданите растения в стаята и най-вече в оранжерията, където често могат напълно да заместят естествената светлина.

И тъй като на пазара има богат избор от различни лампи за растения, от правилния такъв зависи доколко добро ще  бъде бъдещото развитие на растенията.

Сред факторите, от които зависи доколко сполучлив ще бъде изборът, са следните:

Какви растения ще отглеждате

Всяко растение има специфични изисквания относно осветлението. Зависи какво ще отглеждате: зеленчукови култури, стайни цветя или др. растения; дали лампата ще бъде за разсад, или за стимулиране на плододаването и т.н.

Какъв вид лампа ще ви трябва

Може би сте се ориентирали към лампа за растения или някой друг вид. Тогава добре проучете характеристиките и възможностите ѝ съобразно вашите растения и условия. Винаги може да има няколко варианта и от вас зависи да изберете най-подходящия сред разнообразните видове LED лампи, флуоресцентни лампи, както и натриеви лампи.

Най-приемлив вариант е led лампа за отглеждане на растения. Тя е високоефективна, консумира малко електроенергия и има дълъг ресурс – до 50 хиляди часа. Компактна е, напълно безопасна и екологична.

HPS лампите са газоразрядни и също имат достойнства като например равномерност на светлинния поток, добра ефективност и широк спектър.

Флуоресцентните или CFL лампите са отличен избор за отглеждане на разсад, защото имат ултравиолетов спектър. Не изискват инсталиране на голямо разстояние и могат да се избират според спектъра на луминесценция.

Мощност

Измерването на мощността на лампите става във ватове. Обикновено производителят посочва на опаковката максималната мощност на един диод. По време на работа обаче елементите достигат около половината от тази стойност. Действителната мощност се изчислява, като се умножи броят на светодиодите по посочената от производителя стойност и се раздели на две.

Спектър

Светодиодите на всички лампи за растения са с различно сияние като двуцветно в син и червен цвят и многоцветно, понякога съчетано с бяло и ултравиолетово. На опаковката трябва да има индикация за пиковете на спектралната луминесценция. За най-продуктивна дължина на вълната се смята 635nm за червения спектър и 450nm за синия. Червената гама стимулира цъфтежа, а синият цвят – растежа на зелената маса.

Работни режими

Когато избирате лампи, обърнете внимание на такива модели, които са снабдени с различни работни режими като ръчен и автоматичен, за растеж и за цъфтеж, UVB и пълен спектър. От полза е и ако имат интелигентно управление.

Цена

Когато избирате лампи за растения, цените също са фактор. Ще забележите, че LED лампите изискват по-голяма инвестиция. Затова пък са снабдени с енергоспестяващи функции, лесни са за инсталиране и имат дълъг живот. Понеже дават отлични резултати, първоначално вложените средства се връщат бързо.

Дори и най-подходящата и скъпа лампа обаче трябва да се използва внимателно и според указанията. А понеже всяко растение има собствен период на осветяване, лампата в никакъв случай не трябва да свети денонощно.