Какво е важно да знаем за вермикулита и защо той е една от препоръчваните добавки за почвата

2
140
Добави коментар
aganbox
aganbox

Всеки опитен градинар знае, че добрият резултат при отглеждането на растения изисква непрекъснати грижи, а това включва и използването на допълнителни компоненти. Като вариант за растителна среда има избор между кокосов субстрат, минерална вата и други видове почвен субстрат, а сред подобрителите, освен перлита, все повече растениевъди предпочитат и вермикулит.

 

Какво представлява вермикулитът и какво е приложението му?

 

Тази полезна добавка в естествено състояние представлява минерал от групата на хидрослюдата с мръсножълт или сиво-черен цвят. За да се използва в растениевъдството, се обработва топлинно и придобива люспеста структура. Подходящ е за растенията заради множеството елементи като магнезий, калий, силиций, желязо и др.

 

Има свойството да абсорбира влага и да я отделя, когато кореновата система се нуждае от нея. Коефициентът му на абсорбация може да стигне до 400 мл вода на 100 г. Това го прави подходящ и за отглеждане на растения на хидропоника.

 

Основните приложения на вермикулита са за:

 

– Кълняемост на растенията

Използва се лесно за тази цел, като се навлажнява и се смесва със семената. Всичко се поставя в найлоново пликче за създаване на конденз. Семената бързо покълват и могат да се засадят в земята.

 

-Засаждане на покълнали семена

Вермикулитът трябва да се смеси в съотношение 2:1 с почвата, след което покълналите семена се засаждат. Растенията са готови за разсаждане много бързо, защото се насищат с хранителни вещества и се предотвратява гниенето.

 

– Засаждане на разсад

Засаждането на готов разсад на открито също може да стане с използването на този минерален компонент. От него на всеки 10 см върху почвата се нанася около 1 с.л. по цялата дължина. Той помага за по-бързото вкореняване на растенията. Може да го добавяте и в комбинация с други хранителни вещества като минерални торове, торф и др.

 

Положителните свойства на вермикулита се отразяват много добре на отглеждането на зеленчуци, а смесен 1:1 с неутрален торф – и за засаждане на млади фиданки и храсти.

 

Какви са ползите от употребата на вермикулит?

 

Внесен в почвата, вермикулитът може да остане в нея и 10 г. Като негови ползи в процеса на отглеждане на растения могат да се посочат следните:

– Задържа се повече влага в почвата.

– Кореновата система се образува по-бързо.

– Намалява се гниенето на стъблото и корена.

– Торовете в почвата действат по-продължително.

– Подобрява се почвената структура и се намалява киселинността ѝ.

– Притежава повишени йонообменни свойства.

– Работи при почви с различен състав.

– Обработката на почвата не му вреди.

 

Търсейки информация за вермикулит цена, прави впечатление по-високата му стойност спрямо перлита например, но ползите от него многократно компенсират първоначалната по-висока инвестиция.

 

Тъй като има лека люспеста структура, при транспортирането си вермикулитът може да отдели повече прах. Затова при използването му се препоръчва работата с предпазни очила и маска, но може и да се измие предварително.

 

Правилно избраните почвени субстрати, обогатени с различни добавки, осигуряват всички необходими хранителни вещества за покълване на семена, отглеждане на разсад, вкореняване на резници, засаждане и пресаждане на растения.