Кои са предпочитаните централни локации в София, в които се купуват най-често луксозни имоти?

2
116
Добави коментар
aganbox
aganbox

Влиянието на пандемията върху имотния пазар в България не промени един от  най-важните критерии, от който се ръководят повечето купувачи в търсенето на имоти – локацията. В тази връзка, централните райони на София безспорно остават едни от най-предпочитаните в търсенето на имоти в сегмента луксозни апартаменти.

Сред най-предпочитаните централни локации в столицата остават Център, Докторска градина, Лозенец и Изток. Какви са причините купувачите да насочват вниманието си към луксозни имоти в София, локализирани именно в тези райони? Отговорите обобщаваме в следващите редове.

Централни локации със засилено търсене на луксозни имоти

Тук се съсредоточава търсенето на купувачи, които биха искали да инвестират в покупката на жилищни имоти от висок клас. Тенденциите да се купуват луксозни имоти с инвестиционни цели се запазва. Става ли въпрос за сегмента луксозни имоти в София, локации като Център и Докторска градина се отличават като едни от най-скъпите на пазара.

Във времена на икономическа несигурност, породена от поредица локдауни и здравна криза, имотната инвестиция остава една от най-сигурните. На това мнение са редица експерти в бранша. Освен за чисто инвестиционни цели, не липсва и групата купувачи, чието решение за покупка се обуславя с придобиването на ново луксозно жилище за цялото семейство.

Близостта до метростанция, както и наличието на пътна инфраструктура, която предполага бързо стигане до работното място, училища, градини и други, също са фактори, които имат определящо значение за интереса към тези райони на столицата. Търсенето на луксозни апартаменти под наем в София също присъства на пазара, макар и по-слабо изявено в централните локации.

В кварталите Лозенец и Изток новото строителство бележи ръст. Цените на ново строителство в луксозния сегмент са се повишили до 8%. Към днешна дата едностаен апартамент в София Център може да достигне до 100 000 евро. Повишаването на цените е явление за целия имотен пазар в столицата. Най-луксозните по отношение на жилищни сгради остават предложения за апартаменти в Лозенец и Изток.

Защо луксозните имоти стават все по-предпочитани?

Повишаване качеството на живот и търсенето на функционални решения по време на пандемията доведоха до значителен ръст на сделките с луксозни апартаменти в София. Предвид ценовите си предложения,този тип имоти се купуват от хора в средната и висока икономическа класа.

След като пътуванията бяха ограничени, а социалният живот “замръзна”, фокусът се измести от лайфстайл придобивки към осигуряване на лично пространство. Това неминуемо доведе и до промяна в потреботелските нагласи на пазара с имотите. Хората търсят едновременно лукс и пространство, за да бъдат много по-функционални, работейки и учейки от дома.

Новото строителство остава предпочитана категория в луксозния сегмент. Интерес към този тип сделки се забелязва най-вече сред по-младите поколения или т.нар. милениали. Освен обичайните корпоративни клиенти, засилен интерес към луксозни имоти в София се наблюдава и от страна на българи, живеещи в чужбина. Той идва в отговор на търсенето им за надеждна инвестиция на събраните спестявания извън страната. Не на последно място си струва да споменем, че централизираното икономическо развитие в столицата винаги е било фактор, който пряко влияе върху тенденциите на имотния пазар.