Космическите телескопи Тес и Хъбъл откриха извънслънчева планета с водни пари в нейната атмосфера

2
142
Добави коментар
redbul80
redbul80

На илюстрацията: планетата TOI-674 b, която съдържа водни пари. Image credit : NASA/JPL-Caltech

19 януари 2022 г. 18:25 ч.

Светослав Александров. Космическите телескопи на НАСА „Тес“ и „Хъбъл“ откриха нова и интригуваща извънслънчева планета – една от малкото известни на човечеството към днешна дата, за които е потвърдено, че в атмосферите им има водни пари. 

Планетата е обозначена като TOI-674 b и се намира в съзвездието Помпа, на разстояние 150 светлинни години от нас – за астрономическите мащаби това е съвсем близко до Слънчевата система. Освен близостта, още няколко фактора допринасят за това планетата да е удобна за проучвания. Нейната година е изключително къса – тя прави една обиколка около звездата си за по-малко от два дни, като честите пасажи пред въпросната звезда позволяват преминаващата през атмосферата звездна светлина да бъде редовно анализирана посредством спектрографи – напр. от типа на тези, монтирани на току-що изстреляния телескоп „Джеймс Уеб“. TOI-674 b е и сравнително голяма планета, газов гигант, малко по-едра от Нептун, а този тип планети се изучават по-лесно в сравнение с дребните скалисти светове като Меркурий, Венера и Марс. Също така самата звезда е от типа червено джудже – наполовина по-дребна в сравнение със Слънцето и е по-хладна, не се вижда с просто око от Земята. Това отново представлява предимство за астрономите – светлината на ярките и горещи звезди маскира тази на кръщащите около тях планети. Температурите на TOI-674 b са от порядъка на 360oC – т.е. имаме една гореща планета с гореща атмосфера, чиито спектри се изследват по-лесно от тези на по-студените светове. 

TOI-674 b бе открита от един от най-новите космически телескопи на НАСА – телескопа „Тес“, който беше изстрелян през 2018 година. Впоследствие атмосферата на планетата бе изучена от телескопа-ветеран „Хъбъл“, който сне нейните спектрални характеристики. Именно така стана ясно, че въздухът на TOI-674 b е богат на водни пари. 

Любопитен факт за новооткритата планета е, че тя принадлежи към класа на т.нар. „пустинни Нептуни“. Тъй като към днешна дата са установени хиляди извънслънчеви планети, знаем, че статистически сред тях този тип, които са с размери като на Уран и Нептун, близкоразположени са до своята звезда и са горещи, се срещат много рядко. Учените предполагат, че пустинните Нептуни се образуват на далечно разстояние от слънцата си и впоследствие вторично се приближават към тях. 

Много неща за TOI-674 b все още не са известни – например, какво е точното количество на водните пари, дали атмосферата притежава тежки елементи и дали в нея се реят облаци. За разгадаването на тези загадки могат да се използват спектрографите на новия космически телескоп „Джеймс Уеб“, който скоро ще пристигне около точката на Лагранж Л2 от системата Земя-Слънце и до половин година неговата научна мисия ще започне. 

Източник: НАСА

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/