УСПЕХ: Космическият телескоп Джеймс Уеб пристигна около точката на Лагранж L2!

1
125
Добави коментар
redbul80
redbul80

Тази илюстрация показва пътешествието на „Джеймс Уеб“ към точката на Лагранж L2 и окончателната му орбита около L2. Image credit : NASA

24 януари 2022 г. 21:30 ч.

Светослав Александров. Тази вечер в 21:00 ч. българско време космическият телескоп на НАСА „Джеймс Уеб“ запали своите двигатели в продължение на пет минути. Маневрата беше успешна и като резултат телескопът пристигна в своята окончателна научна орбита около точката на Лагранж L2 от системата Земя-Слънце!

„Джеймс Уеб, добре дошъл у дома“, съобщи администраторът на НАСА Бил Нелсън. „Поздравявам целия екип за цялата му всеотдайна работа, която осигури безопасното пристигане на телескопа около L2 днес. Ние сме една стъпка по-близо до разкриването на мистериите на Вселената. Нямам търпение да видя първите нови снимки на Вселената от „Уеб“ през това лято!“.

Орбитата на „Джеймс Уеб“ му осигурява широка гледка към звездното небе във всеки един момент, както и възможността оптичните системи и научните прибори да се охладят до такава степен, че да изпълняват оптимално своята научна работа. Космическият телескоп използваше минимално количество гориво, за да пристигне до крайната си цел и учените считат, че останалите горивни запаси ще стигнат за две десетилетия изследователска програма.

Какво следва оттук нататък за „Джеймс Уеб“? Безспорно успешното разгръщане на всички подсистеми на телескопа и безпроблемното му пристигане в целевата орбита са сериозни постижения, но предстои още много работа, преди да станем свидетели на първите снимки. През следващите три месеца екипът на мисията ще подравни оптичните системи, докато постигнат прецизност от порядъка на нанометър. 

Напомням на читателите, че „Джеймс Уеб“ е наследник на стария космически телескоп „Хъбъл“ – той е седем пъти по-чувствителен от него, три пъти по-голям и ще работи в инфрачервената област на електромагнитния спектър („Хъбъл“ наблюдаваше във видимата и ултравиолетовата). Основната задача на новия телескоп е да погледне надалеч в миналото, до първите няколко милиона години след раждането на нашата Вселена и така да разкрие тайните на нейната първична еволюция. „Джеймс Уеб“ също така ще изследва характеристиките на откритите до този момент планети около други звезди, в това число ще изучи химичния състав на техните атмосфери, който би могъл да даде информация дали на тези планети има живот. 

Източник: НАСА

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/