Лековитите места в Родопите

2
395
Добави коментар
epis
epis

Природата на България е толкова красива и необятна, магическа и необяснима, когато гради и твори. Родопите са планината на Орфей, на историята и героите, на Момчил войвода, на Батак, на силния дух и вярата. Но тя и мястото, което дава надежда за по-добро бъдеще и изцеление. В Родопите, пръснати из различни нейни кътчета, има места, които носят силна енергия и ще Ви накарат да мечтаете, че лошото ще си отиде и ще кацне бялата лястовица. Защото надеждата трябва да живее и да се подхранва. Ето някои от лековитите места, на които да я потърсите. Кукленски манастир Свети Козма и Дамян Това е едно от местата, които лекуват и дават надежда. Местоположение Кукленският манастир Свети Козма и Дамян се намира на 4 км от град Куклен. За да стигнете до него, можете да отбиете към посока село Брестник в дясно от магистрала Тракия, или към посока КЦМ на Асеновградско шосе и Куклен, според посоката Ви на идване.

Описание

Кукленският манастир Свети Козма и Дамян е кръстен на братята безсребърници, които били дарени с лечебна сила. Те познавали билките и лекували хора и животни, и то напълно безплатно.

До манастирът има аязма, чиято вода се смята за лековита. Тя помага при проблеми с нервната система и душевни заболявания. Именно заради силната енергия и изцеление, което носи това място, по време на Османското владичество, е било защитавано от турските войски, защото там те самите търсили лек за себе си или близките си.

Араповски манастир Света Неделя Манастирът е още едно доказателство, че бяла лястовица има, само трябва да повярвате в нея. Местоположение Араповският манастир се намира на 4 км от град Асеновград в посока село Козаново.

Описание

Той представлява голям манастирски комплекс с голяма и по-малка църква, гостилница и лековитото аязмо. В самата църква “Света Неделя” се намира Чудотворната икона на “Света Богородица”. Още щом я доближат хората усещат необясними чувства и емоции. Според мнозина, тя помага на семейства, които желаят да родят дете, но за целта трябва да се остави детска дрешка на иконата и да си искрен и чист в молитвите си.

А до самия манастир има и аязмо с лековита вода. Смята, че тя можела да лекува всякакви болки, но най-вече помагала при проблеми в зрението. Църквата е построена със средства на Арап бей, който е бил по време на Османско владичество, управник на този регион, защото водата от аязмото дала изцеление на болната му дъщеря.

Манастир Света Троица – Кръстова гора Кръстова гора е мястото, което няма нужна от много представяне. Самото му име е доказателство за силата му. Местоположение Намира се близо до Кръстов връх, като за да стигнете до нея, поемате по пътя за Смолян, а на Юговското ханче правите ляв десен завой към Лъки и продължавате до табелата за Кръстова гора.

Описание

Манастирът и самото място е познато като Родопската Света гора, защото там е скрит и част от кръста Господен. Мястото има силна енергия и тя не е само от църквата или по-малките параклиси на различните апостоли, а че се намира близо до Бога. И там чудеса се случват.

Вярващите посещават мястото на 13-ти срещу 14-ти септември като дори нощуват там. Тогава през нощта Бог слиза при тях и им дава надежда и изцеление. Имало е случаи бездетни майки да родят здрави деца след посещение там, нелечимо болни да оздравеят напълно. Дори на малките камъчета по пътечките, може да видите изрисувани кръстове, но не от човешка, а от Божията ръка.

Аязмото край село Ситово Още едно кътче, което носи изцеление и вяра, и то съвсем близо до град Пловдив, а същевременно скрито от хорските очи. Местоположение Село Ситово се намира на 32 км от град Пловдив, след Храбрино и село Бойково.

Описание

В най-високата част на село Ситово се намира комплексът, който се състои от параклиса с аязмото, църквата “Света Богородица” и хотела до тях. В църквата могат да се видят много стенописи на Божията майка и да се помолим, а аязмото се намира отстрани. Свободно може да налеете вода. Тя е леденостудена, пивка и се смята, че е с по-висока радиоактивност. Но носи изцеление, най-вече при кожни проблеми. Дори баба Ванга е пращала хората да пият или да се измият с тази вода и ще намерят изцеление.

Заключение

Лековитите места в Родопите са поредната надежда, че по-доброто може да се случи, но ни трябва само една искрица. Колко малко, а понякога точно от това имаме нужна. Бялата лястовица и мечтите стават реалност.