Стилизиращи продукти и техните функции

2
177
Добави коментар
basmaster
basmaster

Изборът от фиксиращи и стилизиращи продукти е станал огромен. Производителите в грижа за косата ежедневно работят върху нови формули и идеи за продукти, оформящи прическата. Голяма част от стилизантите, освен за лесно оформяне и задържане на прическата, действат и за подобряване на състоянието на косъма, в зависимост от състава си. За да научите как да изберете правилния според типа коса и желания резултат, сме ви подготвили малко информация.

КРЕМ/ЛОСИОН 

Предпочитан при по-суха и изтощена коса, и най-вече при къдрици, заради хидратиращите си свойства. Препоръчително е кремовете да се нанасят на влажна коса. Обикновено те нямат почти никаква фиксация – целта им е да спомогнат оформянето, да подхранят и да омекотят косъма, за да намалят фриз ефекта и сухотата.

ПЯНА

Предпочитан избор за хората с по-фина и тънка коса, заради способността си да уплътнява косъма и да дава обем. Пяната е най-подходящия продукт, когато искате да създадете „плажни“ или естествени (без намеса на маша или преса) къдрици на правата коса. За да постигнете перфектна визия, нанасяйте пяната на влажна коса, разпределете равномерно, разрешете с едър гребен и стилизирайте с дифузер. Ако нанесете пяната на много мокра коса, тя ще се приплъзне и няма да постигнете желания ефект. Ако нанесете прекалено много пяна на едно място, тя ще залепи косата ви на снопчета. Ако често използвате пяна за коса в комбинация със сешоар, то тогава се насочете към термозащитна пяна, или нанасяйте термозащитен спрей преди пяната, за да предпазите косъма от изгаряне.

ЛАКОВЕ ЗА КОСА И СТЕПЕН НА ФИКСАЦИЯ

Лакът за коса е финализиращия продукт след оформяне на прическа с друг стилизант. Много лакове имат и ползи за косъма, като UV защита.
Указана на опаковката на продукта, степента на фиксация започва от слаба (най-често отбелязана като Light или Low), средна (Medium) и стига до силна (най-често отбелязана като Strong или High). Силната фиксация е подходяща за гъста коса с дебел и плътен косъм. За по-фината и деликатна коса, слабата или най-много средна фиксация е напълно достатъчна.

ДРУГИ

Спрейове за обем – подходящи за по-тънка коса, те дават плътност и повдигат, създавайки обем без утежняване. Не втвърдяват косъма и правят косата визуално по-плътна. 

Спрейове за къдрици – подходящи и за права коса. Със същия ефект като пяната, но в удобна форма на спрей и с по-слаба фиксация.

Кремове/суфлета за оформяне на къдрици – те не са подходящи за хора с права коса, тъй като не създават изкуствено къдрици, а оформят и опитомяват натуралните такива. Силно хидратиращи и омекотяващи, възможно е да утежнят правата коса. 

ЗА МЪЖЕ – ГЕЛОВЕ , ПОМАДИ, ВАКСИ И ПАСТИ

При помадите има два вида – такива на водна и такива на маслена основа. Първообразът на помадата е бил само на маслена основа, използвайки истински мазнини, за да даде блясък и фиксация. Помадите на водна основа са измислени по-късно с цел да се измиват по-лесно и да не лъщят толкова.
Помадите, за разлика от геловете, не изсъхват и не втвърдяват косъма. Осигуряват добра фиксация, но позволяват да се работи и експериментира върху прическата по всяко време.

Геловете са по-леки на консистенция, прозрачни и даващи блясък, с широк избор на степен на фиксация. Те силно втвърдяват косъма и държат косата в едно положение, придавайки „мокър“ ефект, като с тях промяната на прическата през деня не е възможна. Лесни са за измиване.

Ваксите и пастите са с по-плътна консистенция. Също като помадите, те осигуряват добра фиксация, но позволяват да се работи върху прическата, тъй като не втвърдяват косъма. Разликата е, че обикновено те са матови, не лъщят и са сухи върху косата.