Да кастрирам ли котката/ кучето?

2
155
Добави коментар
basmaster
basmaster

Защо е добре да се кастрират домашните любимци?

С еволюцията и опитомяването на дивите животни (котки и кучета) се променя техният хабитат (околна среда) и физиологични нужди. Инстинсктите за лов и възпроизвеждане са доста закърнели (започват да изчезват). Човешката намеса в развъждането и селектиране на нови породи също е допринесла в голяма степен за появата на нови специфики в анатомията и физиологията на животинския организъм. В следствие на това са се появили някои нови нужди, а други са отпаднали. Кастрацията е един от тези примери.

Кастрацията намалява до 90% риска  от развитие на заболявания на половата система и 100% предпазва от нежелана бременност

При некастрирани котки все по-често се срещат заболявания на половата система като:

Пиометра (гнойно възпаление на матката)

Туморни образувания на матката, яйчниците и млечните жлези Лъжлива (фалшива) бременностХормонален дисбаланс и ендокринни заболяванияУсложнения по време на бременност и ражданеНеспокойство по време на еструсСвръхпопулацияКрипторхизъм, хиперплазия на простата и агресия  при мъжките индивиди.  Има и някои вирусни заболявания, които се предават по полов път и кастрацията е превенция срещу тях също.

Кога е добре да се случи кастрацията?

При мъжките и женските котки половата зрялост настъпва по различно време и се характеризира с различни физиологични и поведенчески прояви. Нормално женските котки се разгонват 2 пъти в годината. Както и при хората, само в този период настъпва овулация и може да се осъществи заплождане. Всяко разговнване извън тази норма говори за някакъв проблем.   Мъжките котки не проявяват признаци на еструс. За разлика от женските, мъжките са винаги готови да осъществят полов акт и заплождане.  Половата зрялост при женските котки за първи път може да настъпи около 5-6 месечна възраст. 

Може ли да се кастрира животно по време на разгонване? ( Еструс)

По време разгонване размерите на матката и кръвносните ѝ съдове са увеличени многократно. Това увеличава рисковете от кръвотечение по време на самата операция, съответно увеличават и риска от инфекция. Времето за възстановяване на тъканите и организма след операция се удължава. Ето защо е препоръчително да НЕ се извършва кастрация по време на разгонване. Необходимо е да се изчака известно време, за да се възстановят тъканите и чак тогава да се планира кастрация.  Има състояния, при които е наложащо кастрирането дори и по време на разгонване, но винаги трябва да е съобразено с конкретната ситуация и да е консултирано с ветеринарен лекар. 

Какво представлява процедурата по кастриране?

Съществуват два вида кастрация при женските индивиди – такава, при която се отстраняват лапароскопски само яйчниците и такава, при която се отстраняват яйчниците и матката. В България по-често срещана е втората интервенция. Това е рутинна коремна операция, при която се ползва пълна анестезия.  След кастрацията домашният любимец остава за 24-часово наблюдение.

При мъжките индивиди се отстраняват тестисите от скроталната торба и самата хирургична интервенция е по-проста в сравнение с тази при женските индивиди. 

Какво трябва да знаем преди операцията?

Първото нещо, което трябва да направите е да се обадите и да си запазите час в клиниката.  Преди  операцията животното трябва да бъде поставено на 24 часова диета – да не се предлага храна.  Първоначално се прави цялостен преглед, след което се пускат кръвни изследвания (пълна кръвна картина и биохимичен анализ на кръвта). При необходимост се назначават и допълнителни изследвания и тестове по преценка на ветеринарния лекар.  Това се прави с цел намаляване на рисковете от самата анестезия и хирургичната интервенция. Много често на пръв поглед здрави животни имат скрити заболявания, които увеличават рисковете от анестезия и хирургия. 

Колко трае възстановителния период след кастрацията?

На практика непосредствено след операцията животните са на крака.  След операция на всяко животно се поставя противовъзпалително обезболяващо и антибиотик.  Животните остават под лекарско наблюдение до следващия ден, след което се изписват във вида и състоянието, в които са доведени.  В зависимост от вида на операцията се преценява дали се назначава терапия за в къщи. След всяка кастрация се поставя интрадермален (козметичен) шев с биоразградими конци. При него конците не се виждат и се резорбират (няма нужда от сваляне, след това). При някои животни е необходимо носенето на предпазна яка в домашни условия, поради засилено желание за близане на раната, което би могло да доведе до разкъсване на шевовете и инфекция.

Ами ако нещо се обърка?

Кастрацията е рутинна хирургична интервенция, при която усложненията са рядкост, когато се извършва при подходящи клинични условия и от опитен екип. Като всяка операция рисковете са свързани най-вече със самата анестезия. Ето защо е необходимо да се направят всички необходими изследвания и преглед на животното преди каквато и да е манипулация. 

Какво трябва да се промени в грижите за животното след това?

Кастрираните животни често отключват склонност към натрупване на мазнини, в резултат от хормоналния дисбаланс и промените в метаболизма си. В такива случаи е добре да се премине към храни за кастрирани животни, като на пазара има изобилие от разновидности