УСПЕХ: Ракетата Фалкън 9 изравни по надеждност руската Союз след днешното изстрелване на 49 спътника Старлинк!

1
140
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : SpaceX 

3 февруари 2022 г. 22:15 ч.

Светослав Александров. Американската ракета „Фалкън 9“ се нареди наравно с руската „Союз“ като най-надеждна в света! Това се случи тази вечер в 20:13 ч. българско време, след като поредното изстрелване на СпейсЕкс завърши благополучно и така „Фалкън 9“ вече има 112 поредни успеха. 

Както съобщава журналистът Ерик Бъргър от Арс Текника, в миналото една-единствена ракета е летяла безаварийно 112 поредни пъти, рекорд в историята на космонавтиката – това е руската „Союз-У“, в периода юли 1990-май 1996 година. Ако следващият полет на компанията на Илон Мъск е успешен, „Фалкън 9“ ще сполучи да задмине „Союз“ и ще се утвърди като още по-надеждна ракета от нея. 

Серията от последователни успехи за СпейсЕкс броим от септември 2016 година, когато бе отбелязан последният провал на ракета „Фалкън 9“ – със спътника „Амос-6“ на стартовата площадка. 

Акцентите от днешното изстрелване: в орбита бяха изведени 49 спътника „Старлинк“. Девет минути след началото на мисията, първата степен се завърна благополучно посредством ретроракетно кацане върху плаващата платформа „Недоимък на достойнство“, разположена в Атлантическия океан. Това бе шестото кацане на тази конкретна първа степен, която е историческа – тя е участвала в изстрелването на първия и втория редовен екипаж на „Крю Драгън“ към Международната космическа станция. 

Междувременно компанията на СпейсЕкс изпълнява изключително натоварена седмица – това е третият полет през последните три дни, след като на 1-ви февруари „Фалкън 9“ изведе в космоса италиански спътник, а вчера – разузнавателен сателит на САЩ. До този момент едно-единствено друго ракетно семейство е успявало да отбележи три полета в рамките на 67 часа – отново руското „Союз“. 

Днешният полет е и общо шести за фирмата на Мъск през 2022-ра година.

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/