Как да разпознаем фалшивите новини? – GradaBG

1
122
Добави коментар
soula909
soula909

В света се произвеждат безброй новини всяка минута и е невъзможно те да бъдат контролирани по какъвто и да е начин. Но последните години светът за говори за така наречените „Fake News“, явно защото процентното им съдържание е толкова нараснало че е в състояние да насочва потребителски поведения, както и да влияе на изборни резултати.

Фалшивите новини са вече тук от няколко години и съществуват „ферми за тролове“ който целенасочено работят по изграждането на позитивен или негативен имидж на държави, политици, фирми или частни лица. Това далеч надминава очакванията на това което досега наричахме онлайн PR (връзки с обществеността).

Fake News в Интернет

Горещите новини днес в голям процент са платени и имат различни цели:

Дезинформация на обществото
Разклащане на колективното мислене
Разглобяване на структурите на западното общество
Манипулиране на данни
Насаждане на страх
Насаждане на омраза

Особено през последните 2 години, покрай Covid-19 кризата и цялостната промяна на обичайния ни живот с когото бяхме свикнали, фалшивите новини откриха страхотно поле за изява, раздухвайки конспиративни теории и залагайки на модела „Разделяй и Владей“.

5 съвета за разпознаване на една фалшива новина

С цел повишаване на медийната и информационна грамотност и критичното мислене сме определили следните съвети.

Бъдете подозрителни със заглавията

Гръмките и шокиращи твърдения имат за цел да привлекат но помислете дали може да са истина или са обикновен кликбейт.

Погледнете внимателно url адреса на новината

Много сайтове за фалшиви новини създават точни копия на сайтове които са авторитетни с една различна буква или цифра в адреса. Така посетителя ако в бързината си да отвори и прочете новината не погледне ще се озове на fake news site който освен че ще го лъже най-безцеремонно може и да му навреди, открадвайки пароли, лични данни и банкови сметки.

Проверете датата на новината

Всяка новина в новинарски сайт има дата на публикуване. От там лесно ще се ориентирате кога тази новина е била актуална.

Проверка на доказателствата

Кои са източниците на автора? Колко те са достоверни? Ако е      експертно мнение, доколко то е подкрепено с надеждна и проверена информация. Бъдете скептични относно всичко което четете и потърсете допълнителна информация за да можете да сравните и да вземете информирано решение.

Фалшивата новина цели вашите емоции и инстинкти. Сензационния стил, граматическите грешки, източника (човек или уебсайт) от който идва новината и липсата на кръстосана проверка са червени лампички които светят но трябва някой да ги види.

Covid-19 стана идеалното място за фалшиви новини

Има много новинарски сайтове които „живеят“ от сензации на деня. Те оцеляват финансово предлагайки кликбейт заглавия които са кукичката която привлича хората с по-ниска култура да се хващат и да разпространяват неистински новини. Но последните 2 години, особено след Covid пандемията се роди цяла индустрия за fake news която успя да дезинформира и разедини хората, именно чрез гръмки фалшиви новини.

Всеки от нас лесно може да се противопостави на фалшивите новини като бъде скептичен преди да препрати съмнително съдържание без да го е проучи на приятелите си във фейсбук. Не е задължително погрешната информация да ви е била изпратена от някой ваш приятел заради лоши намерения или убеждения. Възможно е тя да е достигнала до вас заради липсата на насрещна проверка от негова страна или на момент на емоционалност, който е сериозен двигател при споделянето в социалните мрежи.

Заключение:

Ако изпитате съмнения относно достоверността на източника, не разпространявайте неговите постове в социалните мрежи. Социална хигиена е добре да имаме всички.