Активен и Здравословен Начин на Живот — ActivSport

1
135
Добави коментар
4sales
4sales

Напоследък се наблюдава положителна тенденция: все повече младежи изоставят вредните навици и следват основите на здравословния начин на живот. Здравословният начин на живот не е само специално хранене или спорт. Hoz е цял набор от мерки, насочени към подобряване на здравето и предотвратяване на патологичните процеси в организма. Спазването на правилата на HOG позволява значително да се увеличи продължителността на живота и да се подобри качеството му.

Предимства На Hog

Здравословният начин на живот има значителен ефект върху имунитета. Според проучване на тези, които наскоро са променили начина си на живот, след началото на ZOZ значително се е подобрило благосъстоянието, настроението и световното възприятие се е променило.

Освен това желанието да се води по-здравословен живот допринася за следните подобрения:

Намалява честотата на рецидиви на хронични заболявания;
При събуждане няма умора, има прилив на сила;
Има повишена издръжливост при спортни тренировки;
Честотата на настинките намалява и тяхната тежест намалява;
Кожата става по-еластична и чиста.

В допълнение, проучванията показват, че този начин на живот може да намали вероятността от развитие на редица заболявания, свързани с възрастта. Също така, това е чудесен пример за близки хора и най-вече за децата.

Основи и методи за формиране на здравословен начин на живот

Здравословният начин на живот има 7 основни „стълба“: физическа активност, балансирано хранене, липса на лоши навици, хигиенна грижа, пълноценен сън и почивка, уелнес процедури и емоционално отношение. Ако следвате всички тези аспекти, качеството на живот и благосъстоянието се подобряват значително.

Спазване на правилното хранене

Здравето на вътрешните органи, външния вид, благосъстоянието и имунитета зависят пряко от това, което ядем. Здравословният начин на живот включва изключване на аромати, подобрители на вкуса, мазни храни, оцветители и консерванти или поне тяхното намаляване.

Не гладувайте или преяждайте-и двете имат отрицателно въздействие върху здравето. Не трябва да се чувствате гладни и, напротив, да преяждате. Опитайте се да се уверят, че дневната норма от калории е 1700-1900 ккал (норма за жените, водещи заседнал начин на живот, за мъже дневните калории по-висока с около 300-400 ккал).
Пийте чиста вода. Препоръчително е да се консумират на ден от 1.5 до 2 литра вода (не чай, кафе, сок и т. н.)
Намалете количеството сладкиши в диетата. Ако искате сладко-предпочитайте пресни зеленчуци и сушени плодове. Можете също така да ядете горчив шоколад в умерени количества.
Яжте поне 4-5 пъти на ден на малки порции. В края на храненето трябва да има усещане за лек глад.
Дневното меню трябва да съдържа месо или риба, зеленчуци и плодове, зърнени храни, млечни продукти. Яжте разнообразно.
Препоръчително е да вечеряте поне 2 часа преди лягане. Непосредствено преди лягане е нежелателно да се яде. Физическа активност

Липсата на физическа активност води до намаляване на метаболизма, развитие на заболявания на опорно-двигателния апарат, сърдечно-съдови и неврологични патологии.

Ако работата ви не е свързана с движение, Опитайте се сами да увеличите активността си. Нормално е да се извършва в движение най-малко 1 час на ден (това е около 8000-10000 стъпки). Учените са доказали, че всяка минута от активността засяга състоянието на тялото в дългосрочен план – това означава, че дори изкачването на стъпалата, а не на асансьора, вече ви доближава до здравето.

Можете да увеличите ежедневната активност, като имате навика да започнете и да завършите деня с леко загряване. Ако пътувате до работа с обществен транспорт – излезте на 1-2 спирки по-рано и тръгнете по този път пеша. Много е полезно да правите почивки, ако имате заседнала работа. През уикенда отидете на фитнес, отидете на разходка или басейн. Тези мерки са достатъчни за поддържане на здравето и уелнес.

Как начинът на живот влияе върху здравето и продължителността на живота

Смята се, че навикът се формира в рамките на 21 дни. Следвайки горните правила, можете да създадете навик, който ще ви помогне да удължите живота си и да забавите процеса на стареене. Много е важно да се спазват основите на ЗОЖ в комплекса. Това означава, че ако следвате личната хигиена, спортувате и ядете правилно, но пушите – вредният навик може да забави положителните промени.