Какви грешки допускаме когато поливаме?

1
168
Добави коментар
elenkoo
elenkoo

Поливането е един от най-важните моменти при създаването на една наистина хубава и свежа морава. Разбира се, то не е единствения фактор, но все пак има голямо значение за цялостното развитие и външен вид на ливадата.

Какви са последиците от преполиването?

Ако започнете да поливате моравата твърде често, има реален риск да я удавите. Това ще се забележи много лесно, тъй като тревата ще добие сух и жълтеникав вид, а на места може да изглежда леко разредена.

Може би си мислите, че след като твърде честото поливане е проблем, тогава ще се добавяте по-малко количество вода, но това поддържа влажна основно повърхностната почва, което от своя страна може да причини плитка коренова система.

Какво причинява недостатъчното поливане?

Макар и да е доста вредно за растенията, недостатъчното поливане не е толкова опасно колкото прекаленото. Причината е, че моравата може по-лесно да се удави, отколкото да изсъхне.

Липсата на влага обаче също може да е доста сериозен проблем. Тя може да причини много неприятен външен вид, а моравата става жълта, твърда и разредена, придобивайки сламен цвят.

Какви са предимствата от това да поливаме рядко, но обилно?

Когато поливате градината през по-големи интервали от време, но с по-голямо количество вода, това оказва много добро и благоприятно влияние върху растенията. Така например моравата бива стимулирана да развие по-голяма коренова система.

Причината е, че обикновено при обилното, но разредено поливане в дълбочина се задържа влага, докато в повърхностния слой на почвата пръстта изсъхва. Това кара растенията да не “мързелуват”, а да развият една мощна и здрава коренова система, достигаща на прилична дълбочина.

По този начин растенията стават по-малко чувствителни на засушаване и така в моменти на по-сухо време, например по време на лятната ви почивка, ще можете да сте спокойни, че градината ви няма да пресъхне, защото ще може да се адаптира към тези условия.

Как да поливаме през различните сезони?

Различните сезони през годината имат различни особености и точно по тази причина има различни правила, засягащи поливането. Ако в един момент от годината нещо е полезно, то през друг момент може да бъде изключително вредно. Нека видим как се полива градината през различните сезони:

Зимният сезон не изисква растенията да се поливат. В различни части от страната това време от годината има различна продължителност. Зимният режим на неполиване продължава приблизително от края на ноември до края на март.

Пролетта е сезон, в който растенията растат много интензивно, така че те винаги трябва да бъдат добре полети. Важно е да се отбележи, че все пак трябва да се съобразим и с това дали времето е по-сухо или по-дъждовно.

Обикновено през този сезон е достатъчно да се полива веднъж в седмицата и дори по-рядко, защото пролетните валежи набавят на растенията доста обилно количество влага.

Летният сезон от юни до към края на август или началото на септември изисква най-обилното поливане. Обикновено е добре да се полива на около 5 дни веднъж, макар че в по-дъждовни лета този срок може леко да се разреди. Това че почвата е изсъхнала на повърхността не бива да ви тревожи.

Есента изисква да разредите постепенно поливането и да прекратите с летния режим на около 4-5 дни. През тази част от годината вие ще трябва да поливате малко повече ако времето е по-засушливо, но обикновено през есента падат повече валежи, така че това не би трябвало да е проблем.

Косенето също не бива да се забравя

Колкото и да се концентрираме върху поливането, има и една малка допълнителна подробност, за която не бива да забравяме – подкастрянето с косачката. Моравата трябва да се поддържа на прилична височина от около 6-8 сантиметра. И по-късо подстриганата морава, и по-дългата такава могат да изсъхнат лесно, придобивайки сламен вид.

razsadi.eu