Какво е течен битум и за какво се използва

1
164
Добави коментар
fire19
fire19

Строителство /

Казано с прости думи битумът е течност, която свързва асфалта. Когато навлизаме в инженерните термини обаче започват да се проявяват и спецификите. 

Битумна хидроизолация на покриви

Битумът е остатъчно вещество от дестилацията на суров нефт, която се случва естествено. Това е полутвърд въглеводород с тежка маса. Получава се от процес на рафиниране (фракционна дестилация) на суровия нефт. Асфалтът се произвежда в завода чрез смесване на фин пясък, едър пясък, чакъл и шлака.

Това са два материала, използвани за изграждане на битумна настилка в пътното строителство. Където битумът е свързващ материал за асфалта. При битумна настилка битумът се разстила върху настилката и след това се покрива с фини инертни материали. Понастоящем твърдите бетонни настилки се предпочитат пред битумната настилка поради високата издръжливост и висока якост, в този смисъл течният битум намира по-широко приложение.

Битумът всъщност е течното свързващо вещество, което държи асфалта заедно. Битумно запечатан път има слой битум получен с напръскване и след това покрит с инертния материал. След това процесът се повтаря, за да се получи двуслойно уплътнение. Асфалтът се произвежда в завод, който нагрява, изсушава и смесва инертни материали, битум и пясък в композитна смес.

Като цяло битумът има по-ниска първоначална цена. Просто казано, това е така, защото количеството материали (в частност инертни материали), необходими за създаване на битумни разтвори за хидроизолация излиза по-евтино. Много зависи обаче от крайния продукт каква ще бъде цената за изпълнение според вида покрив и инсталацията, която трябва да се направи.

Защо често се слага знак на равенство между битумът и асфалта

Такова смесване на понятията се получава защото от гледна точка на пътното инженерство, строго погледнато. Но понякога хората казват, че са различни, защото разбират погрешно асфалтобетон или горещия асфалт (Горещо Смесеният Асфалт) като асфалт, което е погрешно.

Освен това, от гледна точка на петролния инженер, те всъщност са различни. Битумът е естествено срещащ се материал, открит като остатък при дестилацията на суров петрол, а асфалтът е същото нещо, произведено в завод.

В Индия и Европа, асфалт е равно на инертни материали + битум, т.е материал за настилки. В Америка асфалт е равно на битум (черна вискозна течност)

След като изяснихме понятията, нека преминем към самото използване на течния битум, каквато е главната ни цел в този текст.

За какво се използва течния битум?

Битумът е добре познат хидроизолационен материал от векове; наличните в момента битумни мембрани представляват последния етап от развитието на този материал. Битумът също е изключително популярен, съставляващ приблизително 80% или повече от материалите, използвани за хидроизолация на плоски покриви.

Битумна хидроизолация на покриви

Битумните мембрани и като разширение сглобяемите битумни ролкови настилки, направени от други материали като PVC или EPDM, често се прилагат за стандартни плоски покриви. Към днешна дата тези листове са предпочитано решение на консервативния пазар, защото позволяват ефективно решение по отношение на качество и цена на квадратен метър, което е трудно да се надмине при покриви с геометрични форми.

Хидроизолационните мембрани, нанесени с горещ спрей, са идеалното решение за плоски покриви! Течната система може да се нанесе върху равна повърхност бързо и лесно, дори в случай на стръмни склонове. Тези продукти могат да се напръскват върху всяка основа и да се втвърдят само за няколко секунди, като се избягва всяко плъзгане на материала. Това е изключително важно, за да се отговори на изискванията и стремежите на архитектурния дизайн. Нанесените с горещо пръскане хидроизолационни разтвори с течен битум вместо образуват безшевна настилка върху структурата, осигурявайки ефективна цялостна защита.

Facebook
Messenger
Twitter
Email
Pinterest