Цветята са красиви, нежни и „говорещи“

1
199
Добави коментар
aganbox
aganbox

Атанаска Чутуркова: Цветята са красиви, нежни и „говорещи“. Подарете цветя!

Здравейте, бихте ли представили в няколко изречения себе си и своя магазин. Къде се намирате и какво по-различно биха открили нашите читатели при вас?

Фирма Жардин стартира дейността си през 2006 година като модерен бутик за цветя в гр. Бургас. За кратко време се утвърдихме като популярен магазин с иновационен подход в работата и отношението ни към клиентите. През изминалите години сайта на Жардин www.jardin.bg се наложи като лидер в поръчките и доставките на изискани, стилни и впечатляващи букети, аранжировки, кошници с цветя и гурме кошници според последните тенденции във флоралния дизайн. Сватбена агенция „Жардин“ е естествено продължение в разрастването на дейността на фирмата. Ние предлагаме както отделни детайли като булчински букети, бутониери, украса за кола, украса на маса за младоженци и аранжировки за изнесен ритуал, така и цялостна организация за най-вълнуващото и незабравимо тържество!

Как усетихте своя интерес към цветята и тяхното аранжиране? Вижте тази снимка. Туфичката ситни, розови цветчета на дребнолюспестия карамфил (Dianthus microlepis ), поникнали изпод големия камък, обрасъл със сиви лишеи, изсъхналите тънки стъбълца на житните треви, пречупени върху жълтия очиболец (Potentilla recta). Безброй такива картини високо в планината, полето, гората или парка, предизвикват възхищение пред съвършенството на природата и засилват желанието за творчество във флоралния дизайн.

Дребнолюспест карамфил (Dianthus microlepis )

Какъв е собственият ви стил на работа и какво смятате ви отличава от другите колеги в бранша? Ние следим тенденциите във флоралния дизайн, експериментираме с аранжирането на различни цветя, където цветето е изведено на централно място. Комбинацията на изискани цветя с полски и градински например е световна тенденция, която придава модерен стил и прави всеки букет неповторим. Изработването е не просто да направиш един букет, а да вложиш емоция, да сътвориш такава комбинация от цветя и да завършиш букета така, че да видиш онзи поглед на клиента, който те кара да се усмихнеш доволно.

Как протича един работен ден във вашият магазин за цветя. Любимите ни цветя изискват много грижи и всяка минута е важна за добрия вид на цветята.

Смятате ли, че има спад в закупуването на букети за подарък? Цветята са най – вълшебния подарък. Всеки, който иска да зарадва любими хора подарява цветя. Не забелязваме спад в броя на поръчките, които получаваме.

И дали клиентите решават да спестят този „разход“? Не, но понякога избират да го намалят.

Какви са тенденциите във всекидневната флористика – изработването на букети, кошници и аранжировки по различни поводи? Възприятията и усещанията на хората са различни. За един и същ повод някои клиенти държат на букета, други на аранжировка или кошница. Ролята на флориста е да разбере точното желание на клиента и какво иска да изрази с цветята, който ще поднасе.

На какви букети се спират хората в своя избор – семпли и с изчистена визия или по-артистични и пъстри? Изборът на клиентите е различен, определя се от повода, стила на човека, внушението, което искат да изразят, както и от цената на цветята.

Кой вид цветя е предпочитан от клиентите ви? Или клишираният избор на рози важи все още с пълна сила? На пазара има голямо разнообразие от цветя и това дава възможност, да се удовлетворяват различни вкусове.

Все още ли розите символизират любовта или тя вече има и друго име? Розите са „запазена марка“ за влюбените. Но се случва да аранжираме и други цветя в кошници, стъклени и керамични съдове.

Допитват ли се посетители във вашата цветарница до професионалното ви мнение относно избора на цветя за подарък или за вкъщи? Вслушват ли се във вас? Разбира се, първо се изслушва клиента и тогава му се прави предложение. Често мнението на флориста е решаващо за вида на букета.

На какво ниво смятате е културата ни относно закупуването на цветя със и без повод? Имате ли клиенти, които си закупуват цветя за вкъщи? Красивите цветя и добрия аранжимент веднага привличат вниманието. За мнозина цената определя каква да е покупката. За вкъщи купуват цветя хора естети, които държат всичко в дома им да е изискано.

Какви цветя, независимо отрязани или саксийни видове, бихте посочили като визитна картичка за вашия магазин тези, без които не можете? Това, без което не можем, е артистичното оформление на букетите и аранжировките, което изисква разнообразие от цветя и аксесоари.

Имате електронен сайт и магазин за закупуване на цветя по интернет – възползват ли се клиентите от тази услуга или са все още скептични относно поръчването и изпращането на цветя по куриер!? Все повече хора пазаруват онлайн.

Как смятате се развива он-лайн търговията с цветя? Може ли да посочите плюсовете и минусите на тази услуга? Онлайн магазините са едно изключително предимство на съвременните технологии. Така се спестява време, премахват се разстоянията и може да подарите радост на близки и любими хора.

Защо хората трябва да се научат да купуват цветя? Защото цветята са красиви, нежни и „говорещи“. Подарете цветя!

Ако не сте флорист, коя друга професия бихте избрали? Цветята са моето призвание и това е професията, която ми носи истинско удовлетворение, затова ми е трудно да си представя с какво друго бих се занимавала.

Атанаска Чутуркова Управител на Жардин ЕООД