Удачно ли е да подарим на приятеля си мъжки букет?

1
151
Добави коментар
aganbox
aganbox

Схващането, че на мъжете не се подаряват цветя, отдавна е останало в миналото. Въпреки че поводите, когато можете да поднесете цветя на мъж, не са толкова много, има някои, на които задължително трябва да присъстват цветя самостоятелно или като допълнения към основния подарък.

Мъжки букет можете да подарите за рожден ден, годишнина, успешно завършване, за Деня на бащата или при поднасяне на поздравления. Има поводи, при които дори е препоръчително да се подари букет на мъж – например юбилей, ако мъж в семейството е станал баща или при връчване на награда.

Изисквания към вида и формата на мъжкия букет

Макар че в голяма част от случаите цветята са едни и същи, има някои формалности при избора на мъжки букети, които е добре да знаете.

Предпочитанията на мъжете са насочени към по-големи форми и смели цветове на цветя като амарилис, слънчогледи, хризантеми, далии, гергини, ириси, гладиоли, гербери;Цветята трябва да са с дълги дръжки, а композицията – удължена вертикално. Малките заоблени букетчета от теменужки, момини сълзи и др. не са подходящи;Тропическите цветя, както и екзотичните растения, са много добър избор;Цвете в саксия като шефлера, бонсай и др. също е решение, особено ако мъжът е запален цветар;По делови повод не трябва да се поднася прекалено голям букет. Височината му не бива да енад 35 см. Ако трябва да се поднесе кошница с цветя, според етикета съотношението между нея и цветята трябва да бъде 3:5. Подходящи цветове за мъжки букет

Символиката на цветовете е много важна, защото е израз на нашето отношение към получателя.

Червен цвят – подхождащ на самоуверени личности, на лидери. Но букет от червени рози поднесете само на любимия мъж;Жълт цвят – символизира творческото познание, лукса. Мъжки букет за рожден ден в жълто е стилен избор;Оранжев цвят – създава усещане за празничност и символизира признание за постигнати успехи. Букет за мъж за юбилей в оранжеви багри е добър вариант.

Особено подходящи като идеи за мъжки букет са комбинациите в червено и жълто и оранжево-жълто. Комбинациите често включват лилави, червени, виолетови и сини тонове. Макар че бялото също изглежда добре, трябва да имате предвид, че на изток бялото е смятано за цвят на траура. Важното е да избягвате пастелни нюанси.

Гладиолите са едни от най-подходящите цветя за мъжки букети. Лилии се подаряват основно на близки и роднини, ириси – на колега по повод, свързан с работата, а хризантеми – след успешно приключване на преговори с потенциални партньори. Тъмни далии са идеален вариант за учител или лекуващ лекар, калите – за шефа, а букет от екзотични орхидеи – за официален повод на голямо публично тържество.

Колко важна е опаковката?

Много е важно опаковките на мъжките букети да са в неутрални цветове, с изчистени линии и лишени от всякакви декоративни елементи. Панделката е добре да не е хартиена, а от органза или друга тъкан. С по-семплия вид се цели да не се отклонява вниманието от цветята – основното в един букет.

Може да помислите и за по-нестандартна аранжировка на цветя в плик. А още по-елегантен ще бъде оригинален букет за мъж от бамбук на щастието – драцена сандериана, предпочитан подарък за любими хора.