Въпроси и отговори преди първия скок с бънджи

1
185
Добави коментар
vencislava.hristova
vencislava.hristova

Да скочиш с главата надолу към пропастта е изживяване, което кара някои от нас да настръхнат дори и при самата мисъл. Бънджи скоковете определено не са за всеки, а за планиращите да го изпитат на свой гръб е събитие, което поражда и редица въпроси. Независимо дали сте получили скок с бънджи като подарък, или сте решили сами да инжектирате ударна доза адреналин в кръвта си, следващите няколко въпроси и отговори във връзка с първия ви бънджи скок ще ви бъдат полезни.

Опасни ли са бънджи скоковете?

Страхът, че въжето, с което скачат, може да се скъса, кара мнозина да изпитват ужас и да поставят под съмнение безопасността по отношение на екстремните скокове. Тук е моментът да ви уверим, че скоковете с бънджи не застрашават живота ви по никакъв начин. Скоковете се организират от лицензирани инструктори и наличието на специална обезопасителна екипировка, която ви гарантира екстремно изживяване, без каквито и да било рискове.

Усеща ли се някаква болка при скоковете?

Не и няма логична причина да усещате болка по какъвто и да било повод, скачайки. Дискомфорт биха могли да предизвикат твърде тесни и прилепнали по тялото дрехи, както и елементи по тях, които биха причинили охлузвания при скока.

В случай че следвате указанията, които ви дава инструкторът, няма нужда да се притеснявате, че нещо ще ви боли, ще се нараните и т.н. Просто се насладете на изживяването.

Може ли да се консумират храна и напитки преди скока?

Това е строго субективно. Като цяло приемът на храна и напитки зависи от вас самите. И все пак, специалистите съветват, когато ви предстои практикуването на подобен екстремен спорт, да не приемате твърде тежки храни и алкохол. Това не важи за приема на вода – важно е да сте хидратирани и отпочинали.

Ако ви предстои да скачате, но сте решили да се подкрепите дори с едно малко или друг тип упойваща субстанция, съществува риск да се почувствате не особено комфортно, срещайки се с приетата храна и напитки, приети по-рано, отблизо.

Мога ли сам да заснема скачането?

Бихте могли да заснемете скачането си с лична техника, но е препоръчително да разполагате с екипировка за екстремно заснемане. В противен случай рискувате да повредите техниката си и да я загубите.

Какви дрехи са подходящи?

Няма специално изискване за дрехите, нито пък специална екипировка, която трябва да носите при скока. Тип спортно ежедневно облекло, което ви кара да се чувствате свободно и комфортно, би ви свършило чудесна работа.

Има ли възрастово ограничение при скачане с бънджи?

Скоковете с бънджи са позволени на лица над 16-годишна възраст, тежащи над 40 кг. В случай че сте под тази възраст и тегло, но бихте желали да скочите с бънджи, е необходимо съгласието на родител и/или настойник, който да ви придружи и да гарантира за вас.

Може ли да скачат двама души?

Споделеното скачане зависи от мястото, на което ще се проведе бънджи скокът. Към този момент в България скачане в тандем е възможно само на пещерата Проходна. Тук скачащите задължително носят каски, с оглед на това да бъдат защитени от падащи камъчета, евентуално отронени при скачането.