Германия ще изключи своя телескопичен прибор на руско-немската обсерватория Спектр-РГ

1
152
Добави коментар
redbul80
redbul80

26 февруари 2022 г. 22:55 ч. Германия оповести, че възнамерява да изключи своя телескопичен прибор на борда на руско-немската космическа обсерватория „Спектр-РГ“.

Новината бе съобщена от ТАСС. Агенцията се позовава на ръководителя на руската космическа агенция Дмитрий Рогозин, който е дал интервю за Ютуб-канала „Соловьев Live“.

„Немските партньори са получили указание да изключат един от двата телескопа, този, който те управляват“, казва Рогозин. По думите на шефа на Роскосмос учените от Германия са много притеснени, тъй като това е удар по тяхното професионално кредо.

Напомням на читателите на КОСМОС БГ, че обсерваторията „Спектр-РГ“ бе изстреляна през юли 2019 г. и представлява единствената космическа мисия, ръководена от Русия, която работи в междупланетното пространство. Това е и единствената междупланетна мисия, осъществена от руснаците след разпадането на СССР.

„Наричат ме космически песимист, но такова нещо не можех да си представя и в своите най-лоши кошмари“, съобщава космическият журналист Виталий Егоров в своя канал в Телеграм. „Там има два телескопични прибора, единият е руски, другият е немски, но ‘главният калибър’ е именно немският. Сега ефективността на телескопа е спаднала на 80%. Силно се надявам това да е временно.

Време е да се тревожим и за ЕкзоМарс“. Напомням също така, че изстрелването на съвместната руско-европейска мисия трябва да се осъществи през тази есен. 

Снимка на останката от свръхнова Pup A, заснета от немския прибор „eROSITA“ на руската обсерватория „Спектр-РГ“. Фото: Роскосмос/eROSITA