Руски космически журналист: за три дни върнахте космонавтиката ни назад с 25 години!

1
160
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка от изстрелването на „Союз“ на 11-ти февруари от Френска Гвиана – вероятно последното в историята на международното космическо сътрудничество. Photo credit : Arianespace

26 февруари 2022 г. 15:00 ч.

Светослав Александров. Популярният руски космически експерт и журналист Виталий Егоров публикува остро съобщение в Телеграм, в което оповести, че заради събитията през последните три дни руската космонавтика е вече върната с 25 години назад. 

„Космическите последствия за „акостиралия в Киев руски кораб“ към днешна дата:

Комерсиалната перспектива за нашата космонавтика на световния пазар приключи. Де юре след 11 месеца, де факто от вчера. Успешни частни ракети на Русия няма да има още дълго време. 

Сътрудничеството с Европа за изстрелването на наши ракети „Союз-СТ“ от Куру приключи. При това от руска страна. Това е нашият отговор към европейските санкции. Фактически остава още едно изстрелване през тази година, но имаше възможност договорът да бъде удължен с още няколко години заради забавянията в разработката на европейската ракета „Ариана 6“. Няма да се случи.

Сътрудничеството с НАСА по автоматичната междупланетна станция „Венера-Д“ приключи. Също от наша страна. Самата станция може и да я бъде, ако през 2025 година се намерят пари за нея.

Тайванската електроника се използва почти на всеки спътник. Без нея всичко трябва да се преправи, а това означава години разработки и не по-малко от един трилион рубли, които трябва да се дадат от бюджета.

Международната космическа станция и „ЕкзоМарс“ се държат като по чудо. Засега МКС бива подпомогната от факта, че „разводът“ е технологично невъзможен, само че Илон Мъск намекна, че може и да стане възможен и е готов да помогне. В НАСА вече обмислят неговото предложение, като вече са планували експеримент на кораба „Сигнус“, който значително може да ускори раздялата.

През 2022 г. бяха планирани щест изстрелвания по искане на OneWeb. Засега не са оповестени промени по тях, следващият полет ще бъде проведен до седмица, но какво ще стане по-нататък не е ясно. Компанията може да пожертва срока за разгръщането на групировката си, за да  остане лоялна към западните клиенти.

За три дни нашата космонавтика и космическа наука бяха върнати назад с 25 години. Всичките усилия да комерсиализираме нашите космически технологии, както и международното сътрудничество, бяха занулени.

Продължаваме да наблюдаваме.

ПП: Казват ми „защо пишеш това, можеше да си замълчиш“. Всички, които са ангажирани по темата, ще замълчат. Ето защо аз ще говоря“. 

-Zelenyikot

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/