Ракетата Атлас 5 бе изведена на стартовата площадка за полета на спътника GOES-T на НОАА

1
147
Добави коментар
redbul80
redbul80

28 февруари 2022 г. 18:45 ч. Американската космическа ракета „Атлас 5“ бе изведена на стартовата площадка към космическия център Кейп Канаверал в САЩ за изстрелването на спътника „GOES-T“ на НОАА (Националната агенция на океанските и атмосферни изследвания, САЩ). 

Полетът е насрочен за 1-ви март в 23:38 ч. българско време. 

Ракетата ще лети в конфигурация 541, което означава, че е оборудвана с 5.4-метров обтекател, четири спомагателни твърдогоривни ускорителя с американски ракетни двигатели „GEM-63“ и единичен двигател на горната степен „Центавър“.

Основният двигател на първата степен на ракетата е построеният от руското предприятие НПО „Енергомаш“ „РД-180“. От Юнайтед Лонч Алайънс, компанията-оператор на „Атлас 5“, уверяват, че войната в Украйна не се отразява по никакъв начин на полетите, тъй като фирмата разполага с целия набор двигатели „РД-180“ за осъществяването на последните мисии на „Атлас“-ите и за плавния преход към новите ракети „Вулкан“ с изцяло американски технологии и двигатели. 

„GOES-Т“ е мощен метеорологичен спътник, който ще работи в геосинхронна трансферна орбита. Той ще заснема Земята, ще картографира местоположението на мълниите, ще съблюдава слънчевата активност и ще прави мониторинг на космическите явления, оказващи влияние върху нашата планета. 

За повече информация: ULA

На снимката: ракетата „Атлас 5“ е на стартовата площадка в очакване на своя полет. Photo credit : ULA