УСПЕХ: Ракета Лонг Марч 8 изведе в космоса 22 спътника – рекорден брой за Китай!

1
152
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка от изстрелването на „Лонг Марч 8“ на 27-ми февруари 2022 г. Photo credit : Ourspace/CNSA

28 февруари 2022 г. 19:15 ч.

Светослав Александров. Вчера, на 27-ми февруари, Китай проведе дългоочакваното второ изстрелване на новата си ракета „Лонг Марч 8“ – ракетата, която очакваме някой ден да конкурира носителя на Илон Мъск „Фалкън 9“. В космоса бяха изведени общо 22 спътника наведнъж – рекорден брой за китайската космическа програма в рамките на единичен полет.

В същия ден беше проведено и второ изстрелване на ракетата от старо поколение „Лонг Марч 4С“ със спътник, оборудван със синтетично-апертурен радар. 

Но да се върнем на втория полет на „Лонг Марч 8“, приключил вчера. Първо, напомням на читателите, че първият полет бе осъществен успешно на 22-ри декември 2020 година. Второ, припомням също така, че „Лонг Марч 8“ е от новото поколение „зелени ракети“ на Китай, които не използват токсичната горивна смес от хидразин и азотен окис (характерна за ракетите от старо поколение). Вместо това степените на тези ракети работят с керосин и кислород или водород и кислород. В случая с „Лонг Марч 8“, на своето ядро на първата степен тя е оборудвана с два двигателя със затворен цикъл на керосин и кислород „YF-100“, а на всеки от двата странични ускорителя има по един двигател „YF-100“. Втората степен е идентична с тази на „Лонг Марч 3А“ и работи на течен водород и кислород.

Счита се, че „Лонг Марч 8“ може да извежда до 4.5 тона полезен товар до слънчевосинхронна орбита. Целта на китайците е да направят първата степен способна да каца по подобие на тази на „Фалкън 9“ посредством собствените си ракетни двигатели и с помощта на разгръщащи се крачета. Но все още не е направен опит за връщане – по време на вчерашния полет, както и на този през 2020 г., всички компоненти на „Лонг Марч 8“ бяха изхвърлени.

Според плановете на Китай до 2025 година първите степени на новата ракета трябва да летят по десет пъти – същото, което днес постига Илон Мъск.

Видеозапис от полета – Youtube връзка

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/