Дмитрий Рогозин: Ще се молим за американските ни приятели, когато почнат да изстрелват астронавти с РД-180 и без нас!

1
155
Добави коментар
redbul80
redbul80

Двигателят „РД-180“ по време на стендово изпитание в САЩ през 1998 г. Photo credit : NASA

28 февруари 2022 г. 21:50 ч.

Светослав Александров. Шефът на руската космическа агенция Дмитрий Рогозин излезе с ново емоционално излияние в интернет. Този път той обърна внимание на намерението на американската компания Юнайтед Лонч Алайънс да продължи да изстрелва ракети „Атлас 5“ с двигатели „РД-180“, но без руски екипи, като каза, че ще се моли за Щатите, когато почнат да изстрелват астронавти с тях. 

„В САЩ се подготвят да използват „РД-180“ без Русия. Надявам се, че този „подход към снаряда“ ще бъде успешен. Нашият двигател беше използван от американците 96 пъти, като всичките изстрелвания бяха успешни и статистиката на успеваемостта бе уникална. И това бе при условие, че нашите специалисти от „Енергомаш“ съпровождаха тези пускове и обезпечаваха техническата им поддръжка. Скоро компанията Боинг, която на два пъти се провали с новия си пилотиран кораб „Старлайнър“, ще затаи дъх при третия изпитателен полет. Корабът ще бъде изведен в космоса с ракета „Атлас 5“ и наш двигател „РД-180″ на първата си степен. Но вече ще е без надзора на нашите специалисти. Ами, нека се помолим за американските си приятели“, написа Дмитрий Рогозин в Туитър. 

Тори Бруно, президентът на Юнайтед Лонч Алайънс, веднага написа отговор към Рогозин: „Бихме предпочели да разполагаме със специалистите в случай че двигателят направи нещо неочаквано. Но все пак летим с такива двигатели в продължение на години и сме натрупали достатъчна експертиза и опит“.

На въпрос от журналист, „Инженерите на „Енергомаш“ внедрени ли са в ЮЛА по време на всичките изстрелвания на „Атлас 5“, Бруно отговори категорично: „Не“.

„Дмитрий Олегович със словесни престрелки към Юнайтед Лонч Алайънс и Боинг, което е невероятен план за пораждането на този тип бъдеще на комерсиално сътрудничество, от което Роскосмос има нужда, за да оцелее“, съобщи журналистът и космически експерт Ерик Бъргър.

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/