УСПЕХ: Американската ракета Електрон дебютира от нова площадка на космодрума в Нова Зеландия!

1
173
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : Rocket Lab

28 февруари 2022 г. 23:50 ч.

Светослав Александров. Космическата ракета „Електрон“ на американската компания Рокет Лаб излетя тази вечер в 22:37 ч. българско време от космодрума на п-ов Махия, Нова Зеландия. Този път обаче ракетата бе изстреляна от нова стартова площадка, която фирмата строи от 2019 г. и едва днес бе въведена в експлоатация. 

Фирмата създаде площадката в отговор на сериозното пазарно търсене към ракетата „Електрон“ – един от най-иновативните космически носители в цял свят. „Електрон“ притежава на първата си степен девет американски двигателя „Ръдърфорд“. Това са уникални ракетни двигатели, които работят с електрически турбопомпи. На втората степен „Електрон“ е оборудвана с единичен двигател „Ръдърфорд“, оптимизиран за работа във вакуум. Любопитен факт е, че за работата на този двигател са необходими три батерии. Първоначално електроенергия осигуряват само две от тях – след като те се изтощят, третата поема работата на турбопомпата, а старите две се изхвърлят – процес, който се нарича „хот суоп“.

В орбита беше въведен спътникът „Стрикс“, създаден от японската компания Синспектив. Сателитът е оборудван със синтетично-апертурен радар за наблюдения на Земята. До края на календарната година Рокет Лаб трябва да изстреля още един „Стрикс“, а трети е заплануван да лети през 2023-та.

Но сателитите на Синспектив не са единственият ценен полезен товар, за който фирмата е поела отговорност да изведе в космоса. В края на пролетта ракета „Рокет Лаб“ трябва да изпрати на път към Луната мисията на НАСА „Кепстоун“, която ще разучава характеристиките на новата орбита, където до няколко години ще бъде позиционирана бъдещата международна окололунна станция „Гейтуей“. 

Видеозапис от днешното изстрелване – Youtube връзка

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/